Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

17 български компании продължават да се нареждат сред 500-те най-големи в ЦИЕ

Нетната печалба на българските дружества в класацията на Coface е скочила 2,5 пъти за една година

17 български компании продължават да се нареждат сред 500-те най-големи в ЦИЕ

Снимка: pixabay.com

17 български компании се нареждат в класацията на най-големите дружества в Централна и Източна Европа за 2017 г. на Coface – CEE Top 500, съобщават от международния кредитен застраховател. Макар че броят им остава стабилен през последните години, компаниите са с една по-малко в сравнение с 2016 г.

Общият оборот на българските компании в класацията достига 18,552 млрд. евро, с което бележат ръст от близо 2 млрд. евро в сравнение с предишната година. Нетната им печалба пък възлиза на 724 млн. евро, което е около 2,5 пъти по-голяма спрямо 2016 г. Тогава нетната печалба бе в размер на 287 млн. евро. Това показва класацията на Coface, която се публикува за десета поредна година.

От българските компании най-напред в класацията продължава да бъде „Български енергиен холдинг", който заема 29-а позиция спрямо 25-о място предишната година. Втора сред компаниите от България е „Лукойл Нефтохим“, която обаче се придвижва все по-бързо напред, преминавайки от 44-о на 35-о място за 2017 г. Трета остава „Аурубис България“ , която също бележи рязък скок в позициите – от 77-а до 43-а.

Останалите в топ 10 на най-големите български компании са НЕК, „Лукойл България“, „Кауфланд България“, „Адванс пропъртис“, „ЧЕЗ Електро България“, „Булгаргаз“ и „Сакса“.

Според доклада България е една от страните с подобрена оценка на риска през изминалата 2017 година. Оценката на риска за страната достига ниво А4, а за бизнес климата в България – А3 спрямо А4 миналата година.

Частното потребление продължава да бъде основен фактор за растежа в страната въпреки леко по-високата инфлация. Увеличението на работната заплата допринася за значителен ръст на заетостта от 4,8% през юни 2018 г. Частните инвестиции се възползват от положителните тенденции в износа, а строителството също е подсилено от стабилни публични инвестиции, свързани с по-добро използване на европейските структурни фондове.

В същото време по-високата печалба на банките и спадът в необслужаваните заеми са помогнали за консолидирането на банковия сектор, отслабен през 2014 г. от срива на Корпоративна търговска банка. Заедно със задоволителните резултати от стрес тестовете и ниските лихвени проценти, това ще продължи да насърчава кредитирането, както за домакинствата, така и за компаниите, смятат от Coface.

Според доклада износът на стоки ще продължи да се подкрепя от динамичното търсене от Европейския съюз, което отговаря за 67% от износа.

„Станахме свидетели на малък, но устойчив растеж в българската икономика (3.6% ръст на БВП), но при водещите компании почти няма промени. Енергийните, комуникационните, търговските и производствените компании запазват своите позиции, формирайки бизнес гръбнака на страната. Потреблението ще продължи да бъде един от основните двигатели на растежа в България“, коментира Милена Виденова, управител на Coface България.

Kомпаниите в региона винаги са били много важни работодатели в миналото, коментират от Coface. Макар и на пазара на труда в Централна и Източна Европа да е по-трудно да се наеме квалифициран персонал, първите 500 гиганта увеличават общия брой на персонала с 2,4 милиона души (4,7%). Положителното цялостно развитие на пазара на труда в ЦИЕ довежда до по-високи заплати и повишаване на доверието на потребителите.

Негативна тенденция в това отношение обаче се вижда в България. Страната е на дъното на класацията по брой служители в компаниите от топ 500 като дял от трудовата сила на национално ниво. Българските компании в топ 500 осигуряват едва 0,7% от заетостта в страната, а тревожното е, че в сравнение с предишната година този процент остава без промяна. За сравнение, делът се увеличава в почти всички страни от ЦИЕ, като спада единствено в Унгария и Румъния.

Анализите на Coface показват силен и разширяващ се регион в Централна и Източна Европа с намаляващи рискове през 2017 г., което води до по-високи приходи от 652 милиарда евро (+11,8% на годишна база) и дори до по-голяма рентабилност с увеличение на нетната печалба от 16,2% в 500-те най-големи компании в региона.

Освен България останалите страни с подобрен кредитен риск в региона са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Русия. Единствено Хърватия остава с доста висок риск от неизпълнение на задълженията.

Страните първенци

Полша продължава да бъде най-голямата икономика в Централна и Източна Европа и така запазва мястото си като лидер в класацията по брой компании. Страната е дом на най-големите бизнеси в региона със среден оборот от 1,5 млрд. евро и продължава да се разраства всяка година, основно благодарение на ускоряването на икономическата активност. Компаниите от Полша в класацията са 175, което е със седем повече от предишната година.

Унгария си запазва втората позиция по брой компании – със 71, което обаче е с 4 по-малко спрямо предишната година. Страната обаче спада в класацията от гледна точка на оборота. Макар че приходите са се увеличили със 17,6% до 95,7 млрд. евро, Чехия я задминава с малко над 97 млрд. евро. Нетната печалба също се е увеличила – до 5,2 млрд. евро.

Третото място по брой компании в топ 500 се отсъжда на Чехия с общо 67 топ играчи в ЦИЕ. И тук обаче броят на компаниите е с 4 по-малко в сравнение с 2016 г. Оборотът на компаниите се е увеличил с 1,6%, а нетната печалба – с 1,4% до 5,26 млрд. евро.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Защо антимигрантската реторика се развихря преди избори