IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit, климат и импийчмънт – това са трите думи на 2019 г.

2020 г. ще изживее последствията на тази година, прогнозира политологът проф. Анна Кръстева

11:26 | 20.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Започна обратното броене на Brexit. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън внася своя план за Brexit с комфортното мнозинство в парламента. Най-късно на 10 януари той ще бъде потвърден и от Горната камара, което ще завърши британския цикъл, и впоследствие Европейският парламент ще ратифицира споразумението. Сценариите са два. Дали и как ще излезе Великобритания на 31 януари от Европейския съюз. Джонсън си осигури магистрален път сред електората. Но по отношение на вътрешнополитическата ситуация обществото е фундаментално разделено", коментира тя.

Според проф. Кръстева Джереми Корбин не успя да бъде категоричен лидер на Лейбъристката партия и вече „е изчерпан”.

“Има голяма маса проевропейски британски граждани, които в момента нямат ярко политическо представителство. В британското общество има умора и стремеж да се върви към ясен край", посочи политологът.

По думите на проф. Кръстева американският президент Доналд Тръмп е добър комуникатор, но тя припомни, че той направи нещо, което мнозинството американски граждани не одобряват.

"Условието за оказване на военна помощ за Украйна, ако му се предоставят данни за сина на Джо Байдън – това е използване на властта за лична политическа облага. Обструкция на парламента е второто обвинение", обясни тя и информира, че “рейтингът на Тръмп обаче не трепва от процедурата по импийчмънт”. Тя поясни, че не става въпрос за висок рейтинг, но няма драстични изменения в него.

“Вторият ефект е изключителна мобилизация на Републиканската партия, оцени ситуацията политологът и я определи като импийчмънт с вкус на победа. – Търговското споразумение между САЩ и Китай е постижение с вкус на загуба.”

Анна Кръстева напомни, че виждаме ефекта върху забавяне на китайската и световната икономика заради конфронтацията между САЩ и Китай. “Добра новина е, че ще се върви към споразумение. Лошата е уреждане на международните отношения чрез търговски войни."

Кръстева коментира и темата за борбата с климатичните промени и очерта парадоксите в този аспект.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Трите думи са: Уомпитър, фома, гранфалун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още