IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед удължава програмата за подпомагане на малкия и среден бизнес до 8 януари

Удължаването е одобрено от министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин

22:30 | 29.12.20 г.
<p>
	Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл (вляво) и финансовият министър Стивън Манучин (вдясно) <em>Снимка:&nbsp;Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл (вляво) и финансовият министър Стивън Манучин (вдясно) Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Във вторник Федералният резерв на САЩ обяви, че удължава крайната дата за своята т.нар. програма Main Street Lending Program с осем дни, за да обработи попълнените заявления, след като администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че прекратява мерките за извънредно кредитиране, както и някои други, създадени от централната банка на САЩ.

Програмата, насочена към малките и средни предприятия (МСП), нуждаещи се от кредити, за да преодолеят рецесията, предизвикана от пандемията от коронавирус, ще остане активна до 8 януари, а не до 31 декември тази година, както първоначално беше обявено от министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин през ноември, съобщава Ройтерс, цитирайки Фед. 

Предоставеното удължаване, което според Фед е одобрено от Манучин, ще даде на централната банка необходимото време за обработка и финансиране на молби за кредити, подадени на или преди 14 декември.

Програмата превърна Фед в кредитор на бизнеса, въпреки че основната роля на регулатора е да регулира финансовите пазари и да предоставя средства като кредитор от последна инстанция на банките от Wall Street.

Main Street е една от деветте програми за спешно отпускане на кредити от страна на Фед, които вече са въведени или са в процес на изграждане и имат за цел да смекчат икономическото въздействие на вируса.

Програмата, чиято стойност беше определена на 600 млрд. долара, е генерирала заеми за едва 5 млрд. долара през първите пет месеца на годината.

Не е напълно ясно защо заемите не са привлекли повече интерес. Когато Фед я предложи за първи път, централните банкери работеха спешно върху програмата, след като хиляди писма се изсипваха върху тях с предложения как да я направят по-полезна и въпроси за това къде да бъдат намерени участващите кредитори.

Централната банка направи своя план в отговор на много от тези предложения, като намали минималната сума на заема, предостави програмата на разположение на по-широк кръг предприятия и представи предложение, което да я отвори за нестопански групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още