Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Павел Бандилов: Търговските войни изместват фокуса от по-сериозните проблеми

Политиката на ниски и отрицателни лихви влияе негативно на инвестициите, коментира изпълнителният директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ

Павел Бандилов: Търговските войни изместват фокуса от по-сериозните проблеми

Снимка: Pixabay

Вероятно е в краткосрочен план пазарите да останат подвластни на случващото се на търговския фронт. Събитията там обаче изместват фокуса от по-сериозната заплаха – политиката на ниски и отрицателни лихви, които централните банкери въведоха. Това прогнозира Павел Бандилов, изпълнителен директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Според него един от най-големите недостатъци на ниските лихви са, че те всъщност наказват спестяващите.

Инвестициите няма как да не бъдат породени от спестявания в системата“, смята Бандилов.

Изпълнителният директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ коментира  амбициите на Европейския съюз по отношение на борбата с климатичните промени. По думите му мерките на Евросъюза трябва да бъдат в друга насока.

„Виждаме три икономически гиганта (САЩ, Китай и ЕС), чиито интереси няма как да не се сблъскат. Всеки от тях трябва да направи икономиката си по-добра“, анализира експертът, който е на мнение, че ЕС трябва да води политика, която да насърчава бизнеса, да създава нова среда. Като пример той посочи САЩ, където вече имаше едно намаление на данъците.

Ако ЕС подхожда толкова рестриктивно и към споделената икономика, рискува да остане без нея, и то в период, в който целият свят се движи натам“, смята Павел Бандилов.

Той сподели и очакванията си за 2020 г., като определи прогнозирането като самотно и трудно занимание. Бандилов не изключи възможността от неблагоприятни промени – най-вече при облигациите, които да са под диктата на отрицателните лихви.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Виктор Орбан взе на мушка Вера Йоурова, нарекла страната му "болна демокрация"