IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon и Chevron тласнаха Dow Jones към нов рекорден връх

S&P 500 и Nasdaq останаха на червена територия

23:55 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average постигна ръст във волатилна сесия в сряда и достигна нов рекорд, подкрепен от скока при акциите на Verizon и Chevron, предава CNBC.

Dow изтри загуба от 180 пункта и приключи деня с ръст от 90,27 пункта до равнище от 31 613,02 пункта. Широкият измерител S&P 500 обаче се понижи с по-малко от 0,1% до ниво от 3931,33 пункта на фона на спада с 1% на технологичния сектор. Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,6% от стойността си и приключи сесията на ниво от 13 965,49 пункта, като книжата на Apple поевтиняха с 1,8%.

Verizon, която е част от Dow, беше сред най-големите печеливши, след като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет разкри, че е придобил значителен дял в телекомуникационния гигант. Книжата на компанията поскъпнаха с 5,2%, след като нови документи показаха, че Berkshire е купила акции на стойност над 8 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, превръщайки Verizon в една от шестте най-големи инвестиции на конгломерата.

Цената на акциите на Chevron се покачи с 3%, след като Berkshire разкри, че е придобила голям дял и в енергийната компания през четвъртото тримесечие.

S&P 500 ограничи загубите, след като протоколите от последното заседание на Федералния резерв показаха, че смекчената парична политика ще остане за по-дълго време, тъй като икономиката не е близо до нивата си преди пандемията.

„Участниците отбелязаха, че икономическата среда в момента е далеч от дългосрочните цели на комисията и че становището за политиката трябва да остане благоприятно, докато тези цели бъдат постигнати“, се казва в протоколите.

За трейдърите, които са разтревожени от затягане на паричната политика от Фед, централната банка съобщи, че програмата за изкупуване на облигации ще продължи най-малко с настоящия темп до постигането на „значителен допълнителен напредък“, става ясно от протоколите.

Инвеститорите бяха под влиянието и на подобряващите се данни за икономиката с очакванията за нарастване на инфлацията. Продажбите на дребно са нараснали с 5,3% през януари, надминавайки значително очакванията на Dow Jones за скок с 1,2%. Увеличаването на разходите на потребителите може допълнително да засили очакванията за инфлация, която вече тласна доходността по държавните облигации значително нагоре през последно време.

Вече се появиха признаци за нарастване на натиска върху цените на фона на отскачането на икономиката от рецесията, породена от пандемията, на фона на историческите фискални и парични стимули. Министерството на труда съобщи, че индексът на производствените цени, измерващ цените, които компаниите получават за стоките и услугите си, е нараснал с 1,3% през януари, което е най-големият скок от създаването му през декември 2009 г.

Данните за продажбите на дребно „се вписват идеално в настоящата реторика за силни печалби и растеж и растяща инфлация и ще окажат допълнителен натиск към повишаване на доходността по държавните облигации“, коментира Адам Крисафули, основател на компанията Vital Knowledge.

В сряда доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна едногодишен връх от 1,33%, но в крайна сметка се понижи до 1,282%, а тази по 30-годишните облигации леко отстъпи от най-високото си ниво от февруари миналата година насам, но все пак остана на ниво над 2% до 2,049%.

Някои анализатори на Wall Street смятат, че по-високата доходност в крайна сметка може да накара инвеститорите да се пренасочат от високорискови активи към държавни облигации, като в същото време може да спънат растежа на компании, които са се възползвали от средата на ниски лихви.

В сряда индексът Cboe Volatility Index, смятан за най-доброто мерило на страха на Wall Street, нарасна над 21 пункта.

Биткойнът надхвърли прага от 52 хил. долара за първи път, като главозамайващият ръст на криптовалутата до рекордни върхове продължава.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,46% до 90,92 пункта. Еврото поевтиня с 0,52% до 1,204 долара, а паундът е надолу с 0,26% до 1,386 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,16% до ниво от 105,87 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, подкрепена от мразовитото време в Тексас, което ограничи добива в щата с най-голямо производство на петрол в САЩ. То беше неутрализирано до известна степен от съобщенията, че Саудитска Арабия планира да повиши добива през идните месеци.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 99 цента към стойността си до 64,34 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,09 долара до 61,14 долара за барел.

Цената на златото продължи спада си за пета поредна сесия, достигайки най-ниското си ниво от над два месеца. Американските фючърси върху благородния метал са надолу с 1,5% до 1772,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още