IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Huawei: САЩ не могат да ни сразят

Китайската компания може прехвърли инвестициите, които е планирала за САЩ, във Великобритания

12:08 | 19.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей заяви в интервю за BBC, че „няма начин САЩ да ни сразят“, пише Bloomberg.

„Светът не може да ни изостави, защото ние сме по-напреднали. Дори и да убедят повече страни да не ни използват временно, ние винаги можем да свием нещата малко“, коментира той.

Администрацията на Доналд Тръмп настоява други държави да избягват използването на телекомуникационното оборудване на Huawei за критична инфраструктура, посочвайки, че подобно оборудване се използва, за да се ползва чувствителна информация с китайското правителство. Рън отрича обвиненията Huawei да помага за шпионажа в полза на Пекин, посочвайки, че никога не би засегнал своите клиенти.

Рън направи най-силните си коментари досега по повод ареста на дъщеря му, главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу. Мън беше арестувана във Ванкувър през декември по искане на САЩ за екстрадицията ѝ. Huawei отрича тя да е извършила нещо нередно.

„Възразявам срещу това, което САЩ направиха“, коментира той. „Този вид политически мотивиран акт не е приемлив. САЩ обичат да санкционират другите - когато има проблем, те използват такива методи. Ние се противопоставяме на това. Но сега, когато сме тръгнали по този път, ще оставим съдилищата да решат“.

Коментарите Рън направи, след като стана ясно, че Великобритания изглежда няма да послушва администрацията на Тръмп и ще позволи оборудване на Huawei да бъде ползвано от нейните телекомуникационни оператори. Британският национален център за киберсигурност заяви, че трябва да има ограничение на рисковете от използването на оборудването на компанията за петото поколение безжични мрежи, писа Financial Times тази седмица.

Рън коментира, че Huawei може да прехвърли инвестициите, които е планирала за САЩ, във Великобритания.

"Ние все още имаме доверие на Великобритания и се надяваме, че Великобритания ще ни вярва още повече“, посочва той пред BBC. “Ще инвестираме дори повече във Великобритания, защото, ако САЩ ни нямат доверие, ще прехвърлим инвестициите си от САЩ във Великобритания, дори при по-голям мащаб“.

Междувременно Huawei се изправя пред частични забрани в Япония, Австралия, Нова Зеландия и САЩ заради опасенията за сигурността. Това се случва в момент, в който страните по света се подготвят да похарчат милиарди за 5G мрежи. Рън твърди, че опитите на САЩ да добавят в черния списък компанията му, няма да спре нейния растеж.

"Ако светлините изгаснат на запад, на изток ще изгреят. Ако северът стане тъмен, все още го има юга. Америка не представлява света. Америка е само част от света“, коментира Рън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
shinawatra
преди 5 години
Браво! Кулата от картонени карти ще се срине в крайна сметка в даден момент, на Уолстрийт, балансът и ръстът е адски крехък в момента. Може би точно това са имали предвид под "национална сигурност" Щатите, щото тръгнат ли акциите резко надолу, тогава жална му майка на Nasdaq...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
G-Bull
преди 5 години
аха, Ок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още