IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокои ли се пазарът, че може да се избегне технически фалит на Русия?

"Изцяло външни" са причините за по-високата постигната среднопретеглена годишна доходност при пласирането на български ценни книжа, каза Мартин Търпанов

11:54 | 19.03.22 г.
Успокои ли се пазарът, че може да се избегне технически фалит на Русия?

Пазарът възвърна увереността си, че може да бъде избегнат технически фалит на Русия и че страната се надява, след като конфликтът свърши, ситуацията да се успокои. Това каза Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Изцяло външни" са причините за по-високата постигната среднопретеглена годишна доходност при пласирането на български ценни книжа - инфлация и геополитически риск.

Гостът посочи, че лихвите по германските бенчмаркови облигации са отбелязали ръст, който само през последните две седмици е достигнал 50 базисни пункта. Освен това благодарение на геополитическата несигурност "рисковите премии в целия регион се повишиха".

"Имаме двоен ефект, който удря дълговете на страните в региона, особено на граничните страни с конфликта. Ние, въпреки че граничим с море, сме в орбитата на региона, който се счита за по-рисков. Нормално е инвеститорите да увеличат рисковото бреме, което изисква и повишение на нивата, на които се финансира държавата, дори и по вътрешния дълг", заяви той.

"Има санкции и изобщо няма как руската държава или компания, която е свързана по какъвто и да било начин с Русия да емитира дълг, да взема заем или каквото и да било, свързано с финансиране", каза гостът.

Засега Русия разполага с достатъчно буфери и резерви, които й позволяват известни "маневри", въпреки че половината от резервите й са блокирани от санкциите, свързани с инвазията в Украйна, отбеляза той.

Плащанията по главницата ще бъдат истинският тест, при който ще се види дали Русия "ще успее и дали изобщо е склонна да плаща", защото купонните плащания са сравнително малки, подчерта Търпанов. За момента изглежда, че Русия иска да избегне обявяването във фалит, "най-вероятно очаквайки, че в рамките на обозримо бъдеще конфликтът ще свърши и ще има предоговоряне на санкции и успокояване на ситуация".

Целият разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още