Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Драмите на Google в ЕС нямат край

Този път оплакване срещу практиките на компанията подадоха онлайн платформи за търсене на работа

Драмите на Google в ЕС нямат край

Снимка: Архив Ройтерс

Google може да се сблъска с още регулаторни проблеми в Европа, след като 23 уебсайта за търсене на работа призоваха антитръстовите регулатори в Европейския съюз (ЕС) да се задействат срещу компанията за предполагаемо използване на пазарна мощ от нейна страна в полза на собствените ѝ услуги в същата област, предава Ройтерс.

В писмо, изпратено до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и разгледано от информационната агенция, компаниите посочват, че са загубили от пазарния си дял, откакто Google пусна своята услуга Google for Jobs в Европа през миналата година.

Вестагер разглежда платформата и функциите ѝ, свързани с местното онлайн търсене, от 2018 г. Критиките идват от компании като британската BestJobsOnline и германските Intermedia и Jobindex, което може да я накара да се задейства по-сериозно.

За Google залогът е голям, след като тя беше глобена 8,25 млрд. евро от ЕС през последните две години за това, че потиска конкурентите си.

Още по темата

„След като пусна своята онлайн услуга за търсене на работа в Германия през май 2019 г., както и в други страни в ЕС (Испания, Франция и Великобритания), Google for Jobs веднага се превърна в очевиден пазарен лидер“, посочват компаниите в писмото си.

Те твърдят, че Google действа като много повече от онлайн платформа в областта, като директно предлага услугите си на рекрутъри.

Помолена да коментира оплакванията от компаниите, Google заяви, че е направила редица промени, за да отговори на обратната връзка от Европа.

Според конкурентите обаче тези действия не са достатъчни и практиките на Google продължават да вредят на бизнеса им.

„Очевидно е, че подобни безсмислени по своята същност действия не могат да осигурят еднакво третиране на онлайн услугите за набиране на кадри в страницата с резултатите на Google”, посочват фирмите.

Има шанс те да обмислят възможността за издаването на временна мярка, която да разпореди на Google да спре антиконкурентните си дейности, докато регулаторът разследва въпроса.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева
Още по темата: Web Google Маргрете Вестагер

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Защо сделката за TikTok крие рискове за Microsoft?