IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия и Естония са държавите с най-голяма свобода в интернет

Китай е страната с най-много ограничения, свързани с достъпа до световната мрежа и различни приложения и сайтове

11:20 | 20.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Разпространението на интернет продължава да се разширява в световен мащаб, затова и все повече правителства искат да контролират какво могат да видят потребителите онлайн и да утвърдят своя авторитет над технологичните фирми.

Тези тенденции водят до значително намаляване на свободата в интернет и по-ограничен достъп до съдържание, според доклад на Atlas VPN.

Данните, базирани на доклада Freedom on the Net 2021 на Freedom House, показват, че почти 40% от интернет потребителите в световен мащаб нямат свобода в интернет.

Докато исландците имат най-голяма свобода онлайн, китайските интернет потребители страдат най-много от ограниченията на съдържанието и цензурата, посочват от компанията.

 

 

Общо 39% от потребителите на интернет нямат свобода в мрежата през 2021 г. Пълната загуба на свобода в интернет включва решения на правителствата да блокират конкретни приложения и технологии, да прилагат техническо филтриране и да блокират уебсайтове, както и да прилагат други форми на цензура.

В допълнение, нарушенията на правата на потребителите и ограниченията на свободата на словото също са често срещани.

На други места интернет е частично свободен за 28% от интернет потребителите. Например Индия, считана за „частично свободна“, нареди да се блокират приложения, разработени от базираните в Китай компании, и умишлено наруши интернет връзката по време на антиправителствените протести.

Подобни практики за контрол на интернет могат да се видят и в други държави с частична свобода в мрежата.

Общо 21% от световното интернет население има достъп до свобода в интернет. Не са наблюдава критичен контрол върху интернет в Канада, Коста Рика, Естония, Франция, Исландия, Япония и Обединеното кралство. Хората в тази група страни могат свободно да изразяват мнението си, без да бъдат преследвани и имат достъп до съдържание без или с минимални ограничения.

Ограниченията на свободата на интернет се усещат особено при авторитарните или комунистическите режими. Цензурата на световните новини и блокирането на уебсайтове се използва, за да се скрият критиките към правителствените администрации. Това оставя хората неинформирани за действителните нарушения, извършени в техните страни.

Исландия заема най-висока позиция в световната класация за свобода в интернет с 96 точки от 100 възможни. Потребителите в страната се възползват от свързаността в световен мащаб, има малко ограничения върху онлайн съдържанието и надеждна защита на техните права онлайн. Медиите и правителствените уебсайтове не са били подлагани на кибератаки от няколко години.

 

 

Естония е втора по свобода в интернет с оценка от 94 точки. Естонското правителство е известно със своя иновативен подход към електронното правителство с ниски ограничения за достъп до интернет и онлайн съдържание. Въпреки това през декември 2020 г. изследователите са установили, че естонското правителство е клиент на компанията за наблюдение Circles, която позволява мониторинг на телефонни данни.

Третото място в класацията се споделя от Канада и Коста Рика, като всяка от тях получава по 87 точки. Тайван е пети с 80 точки.

От друга страна, Китай е държавата с най-ниска свобода в интернет с оценка от 10 точки. Китайската комунистическа партия (ККП) затегна контрола си над медиите и онлайн речта, като цензурира критиките относно реакцията на властите на пандемията.

Иран се нарежда като втората най-лоша държава в света по свобода в интернет с 16 точки. По време на антиправителствените митинги иранската администрация наложи локализирани изключвания на интернет. Властите продължиха да ограничават достъпа до независими новинарски сайтове и различни социални медии и комуникационни платформи.

Следва Мианмар, чиято оценка се влошава от 31 точки в предходната класация до 17 точки в тази. През февруари военният преврат повлия на спада на свободите в интернет, тъй като военната хунта спря интернет услугите.

Куба и Виетнам са на, съответно, четвърто и пето място с 21 и 22 точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още