IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавската PriceRunner съди Google за 2,4 млрд. долара

Казусът е свързан с опити на Google да манипулира резултати от търсенето в полза на собствените си услуги

14:53 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският интернет гигант Google е съден от скандинавски доставчик на услуга за ценови сравнения PriceRunner за около 22 млрд. крони (2,4 млрд. долара) в патентния съд на Стокхолм, пише Bloomberg.

Делото следва решение в Европейския съд, според което Google е нарушила антимонополните закони като е манипулирала резултатите от търсенето в полза на собствените си услуги за сравнение при пазаруване, пише PriceRunner в изявление, изпратено по имейл.

„Това е и въпрос на оцеляване за много европейски предприемачески компании и възможности за работа в областта на технологиите“, коментира Микаел Линдал, главен изпълнителен директор на PriceRunner.

Говорителката на Google Емили Кларк споделя пред Bloomberg, че компанията очаква да се защити пред съда.

“PriceRunner избра да не използва реклами за пазаруване в Google, така че може да не е постигнала същите успехи като другите“, казва още Кларк.

Базираната в Стокхолм PriceRunner, която постигна споразумение да бъде придобита от Klarna Bank, очаква окончателните щети, за които говори в съдебния процес, да бъдат „значително по-високи“, тъй като нарушенията продължават и сега.

През януари американският технологичен гигант заяви, че е подал жалба срещу решението на Съда на ЕС, „защото смятаме, че има области, които изискват правно разяснение“ от върховните съдии на блока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още