IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите търсят все повече частни самолети, полетите обаче намаляват

Индустрията за частни авиационни полети се радва на ръст на търсенето, но коронавирусът ограничава бизнеса

15:13 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Операторите на частни самолети отклоняват богатите си клиенти, тъй като свързаните с коронавируса забрани за пътуванията ограничават работата им, въпреки ръста на запитванията от хора, които са готови да отделят по 150 хил. долара, за да си осигурят място в техните самолети, пише Bloomberg.

Запитванията за международни полети с частни самолети скочиха деветкратно, твърди Каника Текривал, основател на базираната в Ню Делхи JetSetGo. Това се случва в момент, в който заможни личности се опитват да избягат от горещите точки на разпространение на вируса.

Един от клиентите, индийски магнат, се е опитал да запази частен самолет, с който да лети от Лондон до Ню Делхи миналата седмица, но е останал във Великобритания след изненадващото спиране на пътуванията точно половин час преди самолетът да излети.

След това в понеделник Индия обяви забранява полетите от Европейския съюз и Великобритания, което вероятно е оставило магната в Лондон.

„Правилата се променят на всеки половин час“, коментира Текривал в интервю, но отказва да разкрие името на магната.

Пандемията, която взе над 7000 жертви, и зарази около 174 хил. души, изправя авиационната индустрия пред безпрецедентна криза, която според базирания в Сидни CAPA Centre for Aviation, може да доведе повечето от компаниите в сектора до банкрут до края на май, докато правителствата налагат все повече ограничения и правила за карантина. Индустрията за частни самолети също е засегната от случващото се, въпреки че все повече хора търсят услугите ѝ, включително много американци в Европа.

„Всеки ден излиза нова директива или препоръка“, коментиера Раджан Мехра, който ръководви Club One Air. “На практика туризмът е замразен, а хората от компаниите не пътуват, освен ако не им се наложи“.

Текривал от JetSetGo, която разполага с 28 частни самолета, твърди, че ръстът е основно в запитванията за еднократни полети до вкъщи, така че не показва стабилно търсене. Общо 87% от планираните заявки на компанията са били отменени, твърди тя. Компанията на Мехра, която има 10 самолета, отчита 70% спад на пътуванията.

„Изключително притеснени сме какво ни носи бъдещето, как ще плащаме заплати“, коментира Текривал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още