Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Дефицитът и инфлацията достигат и производителите на паста

Лошите реколти на твърда пшеница в Канада, Франция и другаде ще генерират световен дефицит от около два до три милиона тона

Дефицитът и инфлацията достигат и производителите на паста

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Италия без паста? Трудно е да си го представим. Въпреки това обаче след ценовия шок за най-важната съставка, твърдата пшеница, местните производители на тестени изделия ще трябва да бъдат подготвени за значително затруднение в предлагането през следващите месеци. „Що се отнася до цените и недостига на твърда пшеница, най-лошото може би тепърва предстои“, предупреждава анализаторът Северин Омнес-Мезон от изследователския институт за селското стопанство Strategy Grains. Според него преработватели рискуват дори да спрат производството си през следващите месеци.

Още по темата

Как може да се случи това? „Поради лошата реколта в основната износителка Канада, но също и във Франция и други части на света, на световния пазар на пшеница, който бе добре снабдяван през последните години, ще се образува дефицит от около два до три милиона тона“, обяснява управляващият директор на Асоциацията на зърнопроизводителите, мелничарската и нишестената индустрия Петер Хаарбек. През 2021 г. световното производство на твърда пшеница, както още наричат вида пшеница, който е особено подходящ за еластични и ковки теста, падна до 20-годишно дъно. „Твърдата пшеница е търсена до отчаяние“, обобщава ситуацията Хаарбек, цитиран от DPA.

На Канада обикновено се падат две трети от световната търговия с твърда пшеница. Поради екстремните горещини и сушата тази година реколтата там беше с почти 50 процента по-ниска от тази през 2020 г. Това повишава цената: твърдата пшеница напоследък достигна на борсите най-високата си цена от 13 години. Италианските производители на тестени изделия обикновено могат да покрият голяма част от нуждите си от реколтата с местно производство. Но прогнозите за реколтата трябваше да бъдат намалени и на Апенините: през октомври Европейската комисия понижи оценката си от 4,3 на 3,7 милиона тона.

За капак и световните запаси от твърда пшеница сега са на най-ниското си ниво от шест години. Това се дължи и на факта, че търсенето на макаронени изделия рязко нарасна поради пандемията. Много потребители са закупили от стоката, за да бъдат подготвени за блокирания или карантина. Всичко това доведе до почти удвояване на експортните цени на твърдата пшеница от юни.

Ситуацията е тревожна

Ето защо италианските производители на тестени изделия се притесняват за наличността на желаната суровина през първата половина на 2022 г. „Ситуацията ще бъде още по-драматична от сега, защото в момента все още можем да намерим родна пшеница“, казва Винченцо Дивела, главен изпълнителен директор на марката паста Divella. „Ситуацията с твърдата пшеница е много сериозна“, пояснява обаче той.

Това може и да се усети и в други европейски държави. „Рафтовете за макаронени изделия в супермаркета няма да са празни през следващите месеци“, очаква шефът на асоциацията Хаарбек. „Но предложенията вече стават много по-малки“, казва той.

В момента производителите трябва не само да калкулират понякога драстичното увеличение на разходите за суровини. Има увеличения на редица разходи. Трябва да се плаща много повече за енергия, за транспорт и логистика, но и за опаковъчни материали. „Потребителите ще усетят всичко това“, казва Хаарбек.

Според анализатора Омнес-Мезон лошите доклади за местните реколти в Канада предполагат, че официалната оценка за производството на твърда пшеница може да бъде намалена отново през декември. „Твърдата пшеница е най-голямото предизвикателство, когато става въпрос за балансиране на глобалното търсене на вноса с глобалното предлагане за износ“, казва Рил Дойл, ръководител на експортната търговия в канадския специалист по земеделие Paterson Grain в Уинипег.

„Симптомът на климатичните промени“

Подобно на Канада, САЩ ще отчетат намаление на производството наполовина през тази година. И там неблагоприятните метеорологични условия са свили добивите. „Повишението на цената на твърдата пшеница е симптом на изменението на климата“, подчертава Алберто Картасеня, управляващ директор на Miscusi, която управлява дузина ресторанта в Италия. Експертите смятат, че по-високите цени на тестените изделия ще намалят търсенето в богатите европейски страни.

Но развиващите се пазари са засегнати много по-силно. Домакинствата в Северна Африка, например, могат да очакват увеличение на цените с около една четвърт за хляб, приготвен с грис от твърда пшеница. Кукусът и булгурът също се правят от суровината. „Нямаме друг избор, освен да вдигнем цените, за да покрием разходите“, казва Абделазиз Бучиреб, алжирски пекар. Турция, основен износител на тестени изделия, облекчи регулациите по-рано тази година, за да увеличи максимално допустимия дял на обикновената пшеница в най-предпочитаните за експорт продукти от 30 на 100 процента в отговор на намаляващото предлагане на твърда пшеница.

Дори в богатите страни частните домакинства могат да почувстват натиска на разходите. Според пазарния анализатор Nielsen цените в супермаркетите във Франция на евтини марки тестени изделия - които са най-зависими от разходите за суровини - са се повишили с почти 20 процента само през октомври в сравнение със същия месец на миналата година.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
реколтата лоша , а бойчо ... тъй ли са поръчали "отгоре" ... щото "твърдата" пшеница и за отопление се е използвала , кат наредят "отгоре" .

Още от Zoom
Големи марки настояват за пакт за свиване на производството на пластмаса