IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите на марихуана в Канада все още предпочитат черния пазар

Две години след легализирането, незаконната търговия продължава да е предпочитана от над половината потребители

08:40 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Вече минаха близо две години, откакто Канада стана първата държава в Г-20, която легализира канабиса за развлекателни цели. Въпреки това по-голямата част от потребителите все още предпочитат да се снабдяват с марихуана от черния пазар, посочва Bloomberg.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. законната марихуана представлява едва 21% от общото потребление в Канада, като употребата й бе разрешена от властите на 17 октомври същата година. В първото тримесечие на 2020 г. марихуаната вече е бизнес за 2,2 млрд. долара, но легалното потребление отново продължава да е по-малко от половината – 46%, показват данни на Statistics Canada.

„Обръщането на потребителите от незаконния пазар очевидно се случва, но все още сме в началото“, посочва анализаторът на Cormark Securities Джеси Питлак. „Инфраструктурата за търговия на дребно все още се разработва, а полезните прозрения за потребителските предпочитания и поведение едва сега започва да се появява“, допълва той.

Относително бавният ръст на законната търговия може да се свърже както с високите цени на регулирания пазар, така и с факта, че магазините остават малко и на отдалечени разстояния в големи провинции като Онтарио например. Достъпът до физически обекти е от съществено значение за привличането на потребителите от черния пазар, смята Питлак.

„Цените все още са много високи спрямо това, което виждаме“ при незаконната търговия, посочва анализаторът на Canaccord Genuity Мат Ботъмли. „Ако сте някой, който употребява канабис редовно, нямате много стимули да направите прехода“, допълва той.

Въпреки това законната употреба се очаква да нарасне експоненциално, особено когато продуктите за ядене, които се появиха на законния пазар едва в края на 2019 г., стават все по-популярни. „Това са продукти, които в момента съставляват около 15% от продажбите в индустрията“, казва Ботомли. „Ако погледнете към всеки узаконен пазар, този обем е поне 50%, така че има още много очакван растеж при тези видове производни продукти“, смята той.

Първият магазин за канабис в щата Онтарио. Снимка: David Kawai/Bloomberg

Пазарът и Covid-19

Въпреки че коронавирусната пандемия се отрази на продажбите на живо, тя не задължително повлия зле на индустрията като цяло. Всъщност, по данни на Ботомли, може дори да е допринесла за ръст в приходите на търговците на дребно.

„Когато Covid-19 първо започна под формата на оставане вкъщи – от март до април, тогава всъщност бяха някои от най-големите продажби на канабис в глобален план“, посочва той.

Според Питлак, ако не друго, то пандемията е показала, че секторът е по-силен от очакваното. „Устойчивостта в търсенето на канабис, определя статута на канабиса като индустрия, издръжлива на рецесия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още