IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прегарянето и стресът карат все повече фирми да работят по 4 дни седмично

Те споделят, че така служителите им са много по-мотивирани

23:15 | 17.12.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да работите само четири дни в седмицата, но да ви плащат като за пет?

Звучи твърде хубаво, за да е истина, но компаниите по света, които свиват своята работна седмица, са открили, че това води до по-голяма продуктивност, по-голяма мотивация на служителите и по-малко прегаряне, предава Ройтерс.

"По-здравословно е и вършим по-добра работа, ако не работим прекалено много часове“, коментира Ян Шулц-Хофен, основател на базираната в Берлин компания за софтуер за управление на проекти. По-рано тази година той е въвел 4-дневна работна седмица за десетимата служители на фирмата си.

В Нова Зеландия застрахователната компания Perpetual Guardian отчита спад в стреса и засилване на ангажираността на служителите, след като тества 32-часова работна седмица по-рано тази година.

Дори в Япония правителството насърчава компаниите да позволят понеделнишките сутрини да са свободни, макар че други схеми в страната на работохолиците за насърчаване на служителите да работят по-малко имат слаб ефект.

Конгресът на британските търговски съюзи (TUC) настоява цялата страна да се насочи към четиридневна работна седмица до края на века – ход, подкрепян от опозиционната Лейбъристка партия.

Конгресът твърди, че по-кратката работна седмица е начин работниците да си поделят състоянието, генерирано от нови технологии като машинното самообучение и роботите, точно както печелят правото за свободен уикенд по време на индустриалната революция.

„Ако можем да редуцираме стреса от опита за баланс между работата и семейния живот, можем да подобрим и равенството между половете. Компаниите вече се опитват и твърдят, че е по-добре за продуктивността и за състоянието на служителите“, посочва икономическият ръководител на TUC Кейт Бел.

Преумора

Луси Грийн, експерт в консултантската компания J.Walter Thompson, твърди, че има нарастващо недоволство срещу преумората от работа, подчертана от вълната от критики, след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск написа в Twitter, че „никой никога не е променил света с 40 часа на седмица“.

"Хората започват да се отказват от 24-часовия дигитален живот, който водим сега, и осъзнават проблемите с психичното здраве от това, че са непрестанно свързани с работата си“, коментира Грийн.

Скорошно проучване сред 3000 служители в осем държави, включително в САЩ, Великобритания и Германия, установи, че близо половината от респондентите смятат, че могат лесно да свършат задачите си в рамките на пет часа на ден, ако не бъдат прекъсвани, но много работят по над 40 часа седмично въпреки това. САЩ водят по този показател. Според 49% от анкетираните те работят извънредно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 5 години
съгласен съм с колегата. при работа с фиксирани срокове, ако се скъси производственото време - се увеличава стресът. Ако в момента си оптимизирал работното време и срока на доставка, скъсяването на работната седмица минава или през увеличаване на разходите за труд, съответно цената на продукцията ИЛИ увеличаването на срока за доставка. Третия вариянт е ударно да се оптимизираш, но това не е възможно за всички видове производство. Дори това също ще увеличи разходите, суответно цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Дори да се работи 4 дни ако има стрес пак ще има прегаряне, защотото това е най-голимят убиец на организма. Трябва да се премахнат причините за стрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
ако работното време не се намали, няма да има кой да ражда читави деца ...справка виж кой има повече деца и кво работи и кой няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
pantaleev
преди 5 години
Според много бъдещи прогнози, това ще стане норма, а не изключение. Няма как всички да работим по 5 дена в седмицата. С това автоматизиране на нещата, реално цялата работа в света може да се свърши от много малък процент хора. Останалите ... не знам :) ... умниците казват, че трябва да се измисли нещо ново, защото с този модел който имаме сега не ни вещае нищо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
а в момента не работим ли 5, но ни плащат за 7 ? :):) да ви имам математиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ert
преди 5 години
Защо 4, не може ли 3 дни?Защо не попитате АИБК дали не може човек в БГ-то да работи 5 дни в седмицата, а да му плащат за 3 дни? Така ще се стимулира икономиката, а и може още работници да се внесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още