IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 10 години централата на МВФ може да е в Пекин

Централният офис на институцията се разполага в страната членка с най-голяма икономика

20:30 | 24.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) би могъл да се разположи в Пекин след едно десетилетие, ако тенденциите при растежа за Китай и други големи нововъзникващи пазари продължат и това бъде отразено в структурата на гласовете във Фонда, заяви днес управляващият директор Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

На събитие, организирано от Центъра за глобално развитие във Вашингтон, Лагард коментира, че една такава стъпка е възможна, тъй като на МВФ ще се наложи да увеличи представителството на водещите нововъзникващи пазари с нарастване и засилване на влиянието на техните икономики, отбеляза БТА.

"Което преспокойно може да означава, че ако водим този разговор след 10 години (...), може да не сме във Вашингтон, окръг Колумбия. Ще го правим в нашата централа в Пекин", добави директорката на Фонда.

Лагард уточни, че вътрешните разпоредби на МВФ призовават централният офис на институцията да бъде разположен в страната членка с най-голяма икономика.

В актуализираната версия на доклада си „Световни икономически прогнози", публикуван в понеделник, МВФ пояснява, че растежът на световния брутен вътрешен продукт ще бъде 3,5 процента през 2017 и 3,6 процента през 2018 година. За Китай също бяха повишени прогнозите - съответно 6,7 процента (+0,1 процент) тази година и 6,4 процента (+0,2 процента) през 2018 година. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още