IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Проблемът със застаряването на учителите в България се изостря

Учителската професия остава силно феминизирана, макар и през последните години мъжете преподаватели да се увеличават

12:14 | 14.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Системата на образованието в България продължава да се задъхва заради застаряването на учителите на фона на непрекъснатото намаление на учениците, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани по повод утрешното начало на новата учебна година.

Данните сочат, че за една година все пак има известно подобрение при привличането на млади кадри, но младите учители са все още твърде малко на брой и като дял от по-възрастните им колеги.

През учебната 2016/2017 г. общият брой на учителите в България е малко над 60 200 души. От тях над над 29 600 души са на възраст над 55 години, т.е. около 50% от работната сила в сферата на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 0
anatoli75
преди 6 години
С това ниво на заплащане превърнаха учителската професия в хоби-съпругата ми е от малкото млади учители,защото може да си го позволи.Трябва да се увеличи заплащането и то значително, за да се привлекат качествени кадри,и тогава да се претендира за качествено образование,а качественото образование започва от семейството с добро възпитание - учителите не са магьосници да превръщат калпазани в гении!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
misanthrope
преди 6 години
да му *** майката, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ със 600 лева!!!!! Не може. Учители, мед. сестри... страшно е хора. Ще изчезнат от тези професии всички нормални хора. В момента нормалните незастаряващи учителки и мед. сестри са няколко жени, които мъжете им изкарват добре и те работят само от обич към професията си. Колко да са такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още