IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ може да се сбогуват с търговията с деривати

Банките, които желаят да запазят търговията с деривати, вероятно ще изгубят достъпа до заеми от Федералния резерв

08:10 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в САЩ може да се сбогуват с търговията с деривати

Една от най-оспорваните разпоредби в законопроекта за мащабната реформа във финансовия сектор на САЩ предвижда банките, които са застраховани от държавата, да не могат да търгуват за своя сметка с финансови инструменти.

Предложението бе направено от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър и стана част от законопроекта за финансова реформа, който бе одобрен от Сената през май и предстои неговото гласуване от Камарата на представителите, за да бъде представен на президента Барак Обама.

През тази седмица започна неговото обсъждане в Камарата на представителите, като депутати направиха още по-радикални предложения за затягане на правилото на Волкър чрез налагане на още по-стриктни ограничения върху дейността на банките в САЩ, пише New York Times.

Вече има призиви не само да се забрани търговията на банките за собствена сметка, но и да се лишат от правото да търгуват от името на свои клиенти с финансови деривати.

Вероятността правилото на Волкър да се превърне в закон изглежда се увеличава все повече, въпреки че само допреди няколко месеца това изглеждаше немислимо. В резултат на това редица банки се заеха да се борят упорито срещу налагането на допълнителни ограничения върху дейността им.

Направеното от представители на Конгреса предложение да се забрани търговията с деривати за банките предвижда още те да имат на разположение две години, за да отделят като самостоятелни компании своите подразделения за търговия с деривати – сложните финансови инструменти, които доведоха до хаоса във финансовата система след колапса на ипотечния пазар в САЩ през 2008 г.

Когато става въпроса за банков холдинг, той ще може да поддържа операциите си с деривати, но само с помощта на отделен филиал, който има собствен капитал, и не е част от самата търговска банка.

След новината шестте най-големи банки на Wall Street, които доминират търговията с деривативи, бързо посочиха, че ще лобират ожесточено, за да не допуснат въвеждането на оспорваната разпоредба.

Големите банки твърдят, че правилото на Волкър е заблуждаващо, защото загубите на големите банки на Wall Street са били предизвикани само отчасти от сложните инструменти, с които те са търгували, и в по-голяма степен от неразумното кредитиране, което се е отпускало на рискови купувачи на имоти. Според тях финансовата криза от 2008 г. е резултат не от търговията с деривати, а от кредитните операции.

Техните лобисти ще настояват, че дори и по-строгата версия на правилото на Волкър няма да промени по съществен начин структурата на риска на повечето банки. Според тях банките, които се ангажират с по-мащабна търговия с деривати, са твърде малко и не е редно цялата индустрия да страда от това.

Пример за това е Goldman Sachs, чиято търговия с ценни книжа за собствена сметка е източник на около 10% от приходите на финансовия гигант. Според финансови анализатори делът е наполовина при банки с големи звена за кредитиране, каквито са JPMorgan и Bank of America.

Засега изглежда, че има значителна подкрепа за по-строгата версия на правилото на Волкър, но щатския Конгрес на този етап смята да не налага ограничения на банките да търгуват за своя собствена сметка с държавни ценни книжа. Това ще е много удобно за правителството на САЩ, което е обременено с голям държавен дълг, който обаче до известна степен се натрупа заради усилията за борба с финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още