IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС налага санкции на Иран въпреки търговските интереси на Германия и Италия

Лидерите на ЕС са обсъждали специална забрана за износ на бензин за Иран, но са се отказали от идеята след възражения от страна на Холандия и Германия

12:19 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС налага санкции на Иран въпреки търговските интереси на Германия и Италия

Лидерите на Европейския съюз се договориха за значително разширяване на санкциите срещу Иран поради опасенията, че Техеран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие. Решението е поредната стъпка в охлаждането на икономическите отношения между Европа и Иран, пише Wall Street Journal.

За първи път новите европейски санкции са насочени към сектори от иранската икономика, които не са свързани с ядрената програма на Техеран. Мерките са и значително по-строги от санкциите, приети в резолюция на Съвета за сигурност на ООН по-рано този месец. Натиск от страна на САЩ – значително по-ценен пазар от Иран - накара нарастваща група от водещи световни компании да преустановят бизнес отношенията си с ислямската република.

„Новите санкции са необходими, защото европейските страни остават силно загрижени за ядрената програма на Техеран“, каза президентът на ЕС Херман ван Ромпой след среща на европейските лидери в Брюксел.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън приветства европейските мерки, както и обявеното от Австралия намерение да наложи ограничения върху дейността на ирански банки и търговски дружества.

Новите европейски санкции, детайлите около които ще бъдат договорени следващия месец, ще бъдат насочени срещу иранската нефтена и газова индустрия.

Санкциите допълнително ще засегнат дейността на иранските банки, както и морските и въздушни превози. Подобно на новите мерки обявени от САЩ, санкциите ще включват допълнителни визови ограничения и замразяване на активи на физически лица, особено на членове на елитния Ислямски революционен гвардейски корпус.

Санкциите, на които Иран отговори със заплахи за ответни действия, ще засегнат най-много Германия и Италия, традиционно най-големите европейски партньори на ислямската република, както и най-големите инвеститори в иранската икономика.

Германия е вторият по големина търговски партньор на Иран след Китай.

Германският износ за Иран спадна с 5% през 2009 г. и с 15% от най-високата си стойност през 2005 г. Въпреки че германският износ към Иран за първите четири месеца на 2010 г. се е повишил с 13% до 1,24 млрд. евро на годишна база, той все пак е по-малък от 1,44 млрд. евро за същия период преди пет години.

Много германски компании вече преустановиха бизнеса си с Иран. От януари Siemens обяви, че прекратява връзките си с Иран, докато Daimler реши да продаде своите ирански активи. Бизнес отношенията си с Иран прекратява и Allianz. Deutsche Bank не работи с Иран от 2007 г. по политически причини.

Голям брой италиански компании от производители на автомобили до модни агенции оперират в Иран, но по-голямата част от италианския износ за Иран са машини и техника, които сега ще попаднат под доста по-строг контрол. През изминалите десетилетия Техеран е предоставил достъп на италиански компании до някои от най-големите си нефтени находища.

Италианската нефтена компания Edison SpA разработва нефтено находище в Персийския залив и според договор с National Iranian Oil Co Edison трябва да инвестира 30 млн. евро през следващите 4 години. Компанията отказа да коментира плановете за европейските санкции.

През изминалата година италианското правителство оказва все по-голям натиск върху италианските енергийни компании да ограничат операциите си в Иран. Италианският нефтен гигант Eni SpA, който е на иранския пазар от 50-те години на миналия век и оперира едно от най-големите нефтени находища в Иран, декларира, че смята да се откаже от проекта през тази година.

Френската нефтена компания Total SA, както и Renault и Peugeot-Citroën също имат традиционни бизнес връзки с Техеран, които сега се опитват да ограничат.

Renault SA е на иранския пазар от 2004 г., като за 2009 г. компанията е произвела 37 хил. автомобила, сравнено с 56 хил. през 2008 г.

Едно от слабите места на Иран е вносът на бензин, от който страната изпитва недостиг. Според европейски официални лица европейските лидери са обсъждали специална забрана за износ на бензин за Иран, но са се отказали от идеята, след като Холандия и Германия са се възпротивили.

Въпреки това няколко европейски нефтени компании, включително Royal Dutch Shell PLC, Vitol и Trafigura, обявиха по-рано през тази година, че спират продажбата на бензин на Иран, въпреки че според анализатори бензин от тези компании все пак достига до иранския пазар чрез посредничеството на трети фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още