IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите намират риска на развиващите се пазари за сходен с този в САЩ

Цената на застраховката от евентуален спад на развиващите се пазари е много близо до тази за щатските борси

17:38 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите намират риска на развиващите се пазари за сходен с този в САЩ

По-ограничените изменения в цените на местните акции и най-бързите темпове на икономически растеж за последните три години убедиха инвеститорите, че пазарите на ценни книжа в развиващите се страни са по-безопасни от всякога в сравнение с фондовите борси в САЩ, пише Bloomberg.

Волатилността на индекса на развиващите се пазари MSCI Emerging Markets се понижи до най-ниските си нива от юли 2007 г. в началото на този месец. Тя е показател за това колко рязко са се изменяли цените на акциите през последните три месеца.

Проучване на Bloomberg показва, че вътрешната волатилност (implied volatility) на цените на акциите на борсово търгувания фонд iShares MSCI Emerging Markets се е понижила до 25,91 пункта. Тя е измерител на очакванията на пазара за бъдещото изменение на цените на акциите на фонда, който инвестира само в акции от развиващите се страни.

Междувременно вътрешната волатилност на цените на акциите на борсово тъгувания фонд SPDR S&P 500, който е обвързан с широкия щатски индекс, е 20,56. Разликата между вътрешната волатилност на двата фонда се понижи до рекордно ниските 3,72 пункта на 4 октомври.

Това илюстрира, че цената на застраховката от евентуален спад на развиващите се пазари е много близо до тази за фондовите борси в САЩ.

Колебливото възстановяване на американската икономика от кризата ще принуди централните банки да запазят ниските си лихвени проценти за по-дълго, смятат анализатори, което ще стимулира повишението на акциите в развиващите се страни заради притока на чуждестранен капитал към тях.

Историческа справка на Bloomberg показва, че индексът MSCI Emerging Markets се е повишавал средно с 25% през 12-те месеца след свиването на волатилността му до сегашното й ниско ниво и надминава S&P 500 в своето представяне.

„Вероятно сме в период на сравнително ниска волатилност на развиващите се пазари“, смята Кристофър Палмър от Gartmore Investment Management. Според него теорията на Насим Талеб за черния лебед е показала, че на финансовите пазари се случват не само отрицателни, но и положителни събития, които може да са трудни за обяснение.

Насим Никълъс Талеб посочи в своя бестселър от 2007 "Черният лебед“, че повечето хора подценяват честотата на редките и силно въздействащи събития. Той създаде стратегии за защита на инвеститорите от неочаквани промени на пазара чрез използването на опции, които срещу определена премия дават правото за покупка или продажба на активи на предварително фиксирана цена до определена дата. Теорията за черния лебед произлиза от древното погрешно схващане, че всички лебеди са бели.

Според Goldmah Sachs печалбите на компаниите в MSCI Emerging Markets ще се увеличат средно с 28 на сто през следващите 12 месеца, докато печалбите на компаниите в S&P 500 ще нараснат с 22 на сто.

Растящото предпочитание на инвеститорите към развиващите се страни е довело до 53,8 млрд. долара приток на капитал към взаимните фондове, инвестиращи в нововъзникващите пазари, през тази година. От фондовете, инвестиращи в американски акции, са изтеглени 65 милиарда долара, според EPFR Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още