IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат ръст на тока от ВЕИ с 67% през 2010 г.

Достигнахме 15% дял на електрическата енергия от възобновяеми енергийни източници в брутното потребление

19:08 | 29.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Отчитат ръст на тока от ВЕИ с 67% през 2010 г.

С около 67% е нараснало производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в страната през 2010 г. спрямо 2009 г.

Това е посочено в доклад на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за постигането на националните индикативни цели за потреблението на електрическа енергия, произведена от ВЕИ, който ще бъде разгледан на утрешното правителствено заседание, съобщи правителственият пресцентър.

Продължава тенденцията на намаляване на брутното вътрешно потребление на електрическа енергия, което през миналата година е било с около 1,6% по-малко, се казва в доклада.

През 2010 г. е произведена 5509 гигаватчаса (GWh) електрическа енергия от ВЕИ, което е с 21% повече от очакваното. Това количество отговаря на 15% дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в брутното вътрешно потребление, което означава, че националната цел за 2010 г. от 11% е преизпълнена. Ангажиментът на България е до 2020 г. да има 16% енергия от ВЕИ в крайното потребление.

Значителна част от електрическата енергия от ВЕИ се произвежда в големи ВЕЦ с обща инсталирана мощност от 1918,9 мегавата (MW).

В последните години се изграждат предимно малки ВЕЦ с инсталирана мощност под 5 MW, като през 2010 г. тяхната мощност е 241 MW, или с 12,6% по-голяма в сравнение с 2009 г., се отчита в доклада.

Инсталираната мощност от вятърните електроцентрали достигна 465 MW, което е с 38,4% повече от 2009 г. Общата инсталирана мощност на фотоволтаични централи в края на миналата година достигна 21,4 MW, което представлява близо четири пъти ръст спрямо 2009 г.

В експлоатация са и две малки централи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия от биогаз с обща мощност 3,5 MW, като енергията от тях се използва основно за задоволяване на технологичните и собствените нужди.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Определено не подкрепям субсидиите за ВЕИ, но това което стана е заради престъпното бездействие на ДЕКВР и икономическото ведомство, а не заради субсидиите за ВЕИ като цяло.При фотоволтаиците през 2011 имаше един срив на цените, който го проспаха и затова стана балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
rosybabe
преди 13 години
Живота на един сълчев панел е максимум 10г а и цената е страшна. Фотоволтаичен панел 180W + контролер + акумулатор 110Ah = 1670лв. Това е макс стойности да не си помислите че като се скрие слънцето зад облък пак ще ви работи крушката. Сега си помислете за едно домакинство без да използва ел. печка и бойлер са му необходими 2-3кв Колко такива панели трябвада сложите. Поне 10бр по 1670лв май прави 16700лв и ще трябва да забравите за половината ел. уреди. Инвестицията е безмислена защото и панела и акумулатора имат живот по малък от 10г а и винаги трабва да пестите ел. енергия. Страшна тъпотия е това при тия цени. Само да ви кажа че поризводството на такъв пенел замърсява околната среда толокова много че не можете да си представите. За един телефон отпадните продукти са 5кгВятърните турбини могата да произвеждат ток 20-30г максиумум ако някой по-силен порив на вятъра не я повреди преди това. От екологична гледна точка тези устройства са истински убиици за птиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 13 години
Точно така трябва да се наблегне на отстраняване на загубите, но това не означава както мислят предните двама ***, че трябва да се забранят особенно вятърните генератори, но там режимите трябва да се затегнат и наистина икономически изгодните или поне такива които след няколко години ще са рентабилни проекти да се реализират, това е една гаранция че ще сме по-независими от останалия свят както за енергията така и политически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
cmexypko
преди 13 години
От екологична и административна гледна точка, постигнатия процент е много добър, за което се радвам. От икономическа обаче сте абсолютно пправи. Вето едва ли е необходимо, но споделям мисълта, че на този етап е необходимо да се намали темпото по отношение на изграждането на нови мощности и да се субсидират проекти за енергийна ефективност, с цел намаляване на потреблението. Трябва да се натиснат дружествата от енергопреноса да си изпълняват програмите за инвестиции. Загубите там могат да се намалят значително. Високата цена на ел. енергията има голямо значение за неконкурентоспособността на и без това малкото работещи предприятия в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
hariton
преди 13 години
В добавка, от 2011 ще има още работещ ВЕЦ Цанков камък, 200-те МВ на Каварна ще работят на пълна мощност според обещанията на НЕК и още 50-тина ВЕИ-проекта са пред завършване. Тази картина ясна ли е на депутатите, защото доколкото следя пледоариите по новия закон за ВЕИ, ще рече човек че нещо друго им е в главата (масово приети рушвети от раздувачите на вече спукания балон??? )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Батя
преди 13 години
Моментално спиране на всякакви фотоволтаични проекти!15 пъти по скъпа енергия плащана от най-бедния народ в ЕС!Управляващите ако имат и грам мозък в главата да спират веднага субсидирането на фотоволтаици и ветрогенератори!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още