IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco залага срещу щатския държавен дълг

Бил Грос остави възлизащия на 236 млрд. долара Total Return Fund с къса позиция спрямо щатския държавен дълг за първи път от февруари 2009

16:24 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Pimco залага срещу щатския държавен дълг

Бил Грос, който управлява най-големия облигационен фонд в света, и който през последните месеци многократно предупреждаваше за опасностите, пораждани от нивата на щатския правителствен дълг, е заложил 7 млрд. долара срещу щатските държавни облигации, разкриват данни, публикувани от Pimco Total Return Fund, цитирани от Fortune.

Миналия месец Грос предизвика пазарен трус като разпродаде всичките си основни авоари в щатски облигации и оприличи щатския федерален бюджет на „гръцка трагедия в зародиш“. Сега Грос направи нова стъпка, като остави фонда Total Return, възлизащ на 236 млрд. долара, с къса позиция спрямо щатския правителствен дълг за първи път от февруари 2009 г. Грос остави и една трета от активите на фонда в кеш.

Когато за последен път Грос продаваше щатски облигации той заложи и срещу американския долар, прогнозирайки, че щатската икономика и финансови пазари ще се оттласнат от дъното, достигнато след началото на финансовата криза. Грос се оказа прав. Този път обаче инвеститорът изглежда очаква нещо съвсем различно.

Със зашеметяващите 73 млрд. долара в брой Total Return Fund очевидно залага, че настоящото възстановяване на пазарите е временно.

Залогът е направен точно в момента, когато правителството в Белия дом меко казано се опитва да закърпи бюджета си. Конгресът и администрацията се споразумяха в петък за ограничаване на бюджетните разходи с 38 млрд. долара до края на фискалната година през септември, с което предотвратиха в последния момент прекратяване на правителствената дейност. Споразумението обаче далеч не дава повод за облекчение, тъй като всички погледи сега са насочени към дебата за за повишаването на федералния дългов таван, който Вашингтон се очаква да достигне следващия месец.

Грос не е оптимистично настроен за перспективата, че щатските политици ще предотвратят кризата. Според теорията му за зараждащата се „гръцка трагедия“ в САЩ дупката в бюджета за социални разходи е пет пъти по-голяма от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и представлява по-голямо дългово бреме от това на Гърция. Като се има предвид, че прекратяването на дейността на правителството се размина само за два часа в петък, въпреки че демократите и републиканците спореха за едва няколко милиарда долара, съвсем логично е да си песимист, посочва Грос..

Масивните федерални разходи и политическото противопоставяне са определено токсична комбинация, а новината, че Грос залага срещу щатските облигации, определено няма да намали натиска върху облигационният пазар. Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се повиши до 3,59% от 3,22% на 16 март – най-ниското й ниво за 2011 г.

Грос не залага единствено срещу щатските правителствени облигации. Той понижи експозицията си и към ипотечните облигации до 28% от 34%, с което зае коренно противоположната позиция от тази на много инвеститори, включително на мениджърите на AIG.

Грос недвусмислено подчертава, че според него през идните месеци, докато Федералният резерв прекратява своята програма за вливане на ликвидност, на натиск ще бъде подложен не само облигационният пазар, но и този на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още