IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове създават мултифондове с различен рисков профил

Създаването на мултифондове с различен рисков профил е провокирано от желанието на клиентите да участват в управлението на средствата си

14:27 | 17.05.07 г.
Пенсионните фондове създават мултифондове с различен рисков профил

Създадена е работна група между Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и Комисията за финансов надзор (КФН) за създаване на нормативна уредба за функциониране на мултифондове с различен рисков профил, каза на пресконференция днес Никола Абаджиев, председател на БАДДПО.

Пресконференцията е по повод предстоящата от 31 май до 1 юни 2007 г. конференция на тема "Капиталовите схеми: Ролята им за решаване на пенсионния проблем", която ще се проведе във Варна и на която ще бъдат представени пенсионни фондове от 22 страни, управляващи между 120 и 150 млрд. долара. Участие вече са заявили над 30 участници, а събитието ще протече под патронажа на президента Георги Първанов. Модератор на панела за инвестиционна политика ще бъде финансовият министър Пламен Орешарски.

Създаването на мултифондове с различен рисков профил е провокирано от желанието на нашите клиенти да участват в управлението на средствата си, каза София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България. Тя посочи, че в Словакия пенсионната система е започнала през 2006 г. с мултифондове. В момента 70% от средствата в договорните фондове и инвестиционните дружества са на пенсионните фондове и ние ще продължим да инвестираме в тях, уточни Христова.

Планира се в началото да има мултифондове при допълнителното доброволно пенсионно осигуряване, а по-късно - и при допълнителните задължителни пенсионни фондове - универсален и професионален, уточни Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК Съгласие. Според него мултифондовете няма да се конкурират с взаимните фондове, а ще си партнират, като рисковият профил на мултифондовете ще бъде до балансиран и няма да достига до високорисков, както е при някои взаимни фондове.

Според Марков данъчното облекчение за инвестиции в допълнително пенсионно осигуряване до 10% от облагаемата основа се равнява на 35-40 лв. на месец, според текущите доходи в страната, и се ползва от лица, които в момента не са основен пазарен сегмент за взаимните фондове с клиенти богати лица и институционални инвеститори, включително пенсионните фондове. Затова мултифондовете и взаимните фондове нямат голямо преплитане в потенциалните клиенти, сподели Марков.

Никола Абаджиев уточни, че средствата в мултифондовете няма да се инвестират рисково, защото това са "бели пари за черни дни".

Според София Христова целите пред мултифондовете и пред взаимните фондове са различни, като при първите целта е натрупване на база за втора или трета пенсия. Младите хора са склонни на по-висок риск и желаят да изберат по-рисково инвестиране на средствата си в доброволен или универсален пенсионен фонд, за разлика от хората в предпенсионна възраст, и мултифондовете ще дадат възможност за участието на осигурените лица в управлението, което те искат и в момента, коментира Христова.

Тоест доброволните пенсионни мултифондове ще са конкурент на консервативните и балансирани фондове и вероятно ще влязат в модула за сравнение на доходностите на фондовете.

Според Христова либерализацията на инвестиционните лимити на пенсионните фондове е твърде бавна, като в момента ограничението за дялови ценни книжа е 40%, от които 20% в акции и останалите - в АДСИЦ и колективни инвестиционни схеми.

Според БАДДПО основни проблеми пред пенсионната система в момента са мултифондовете, инвестициите на пенсионните активи и пенсионните плащания за допълнителни пенсионни фондове.

Милен Марков от ПОК Съгласие уточни и критериите за служебно разпределяне на лица в универсалните пенсионни фондове, като тези лица само за първото тримесечие на 2007 г. са 22 000. Първият критерий с 33% дял е постигнатата доходност, вторият (с 33% дял) е броят на привлечените лица чрез личен избор и третият критерии (34% дял) е събираните такси от пенсионноосигурителното дружество, които в момента са еднакви за 9-те пенсионноосигурителни дружества. Тази система, съществуваща от лятото на 2004 г., създава стимул за реализиране на по-висока доходност и привличане на повече лица чрез личен избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още