IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разчитаме на туристи от Сърбия и Македония за съживяване на туризма догодина

През 2012 година българските морски курорти ще бъдат хит за западните ни съседи заради предстоящото откриване на магистрала „Тракия“

10:17 | 19.12.11 г. 6
Разчитаме на туристи от Сърбия и Македония за съживяване на туризма догодина

През 2012 година се очаква туристите от Сърбия, Македония и Унгария да формират сериозен дял от чуждите туристи в България и през летния, и през зимния туристически сезон.

Това казаха за Investor.bg експерти от хотелиерската и ресторантьорската асоциация. Според представителите на туристическия бранш страната ни ще може да разчита на туристите от тези държави и така ще се компенсира свиването на търсенето от английския и руския пазар, който беше регистриран през тази година.

Браншът у нас възлага големи надежди на новите туристи от съседни балкански страни заради предстоящото откриване на автомагистрала „Тракия“. По план части от нея трябва да бъдат готови и пуснати през следващата година. Ако това стане, то пътят от Белград до българското Черноморие ще бъде само осем часа, пресмятат от експертите. 

Откриването на магистралата значително ще улесни пътуването на туристи от Сърбия и Македония до България и най-вече до Черноморието. От туристическата асоциация твърдят, че през 2012 година курорти като Слънчев бряг ще бъдат хит за западните ни съседи.

Оптимизмът на бранша идва и от очакването за увеличение на позволената скорост по магистралите до 140 км/ч.

Тъй като за тази година туристическият сектор у нас отчита около 15% спад на туристите от Русия и Великобритания, очакванията са сръбски, унгарски и македонски туристи да компенсират загубите за българския туризъм догодина.

На фона на отлива на руски и британски туристи все пак се очаква англичани и руснаци, които имат бизнес или собствени имоти у нас, да дойдат отново, смятат от асоциацията.

По прогнози на бранша предстоящият зимен туристически сезон много ще наподобява на миналогодишния като брой туристи и приходи за сектора.

Според експерти в туризма България продължава да бъде атрактивна за чуждите туристи поради една основна причина – балансът между цена и качество на услугата. Специално за предстоящите коледни и новогодишни празници курортите по морето са намалили цените си наполовина, коментират още хотелиери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
krolika
преди 12 години
Заради туристически неуредици (отменени полети, валутни и таксиметрови измами), да изгубиш ПИТОМНОТО (богати руснаци) и да гониш сега ДИВОТО (бедни сърби и македонци). При това при такъв силен конкурент като Турция (по-дълъг туристически сезон, много по-добро обслужване, разумни цени, достъпни курорти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 12 години
... очакваме туристи с по-ниски от нашите доходи да ни оправят туризма! Господи слез и ни отърви от мъките. Амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Всъщност магистрала "Тракия" няма АБСОЛЮТНО никакво значение, защото македонците отдавна са в ХИПЕРПРОСТРАНСТВОТО и ще идват на Слънчев бряг посредством ХИПЕРСКОКОВЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Ми те и гърците разчитат на същите туристи, и хърватите... Очертава се македонска балканска хегемония...Препоръчвам на родните хотел-чорбаджии "експерти", да дръпнат още 2-3 линии хотели на Слънчев Бряг, че като дойдат милиардите макета, няма да има къде да ги слагат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Щом опряхме до Сърбия и Македония значи положението ни е повече от трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още