IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след данните за спад производството и резервите в САЩ

Силните данни за петролния внос на Китай също подкрепят цените

09:44 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се вдигат в петък след новините за спад на производството и резервите в САЩ, признак за затягане на пазара, съобщава Ройтерс.

Силните данни за петролния внос на Китай също подкрепят цените, казват трейдъри.

Имайки предвид квотната сделка в производството на петрол, ръководена от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), анализаторите са на мнение, че глобалните петролни пазари до голяма степен са балансирани след години на свръхпредлагане.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се вдигат с 38 цента, или 0,75%, до 50,98 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 34 цента, или 0,60%, до 56,59 долара за барел към 9:27 ч. българско време.

Резервите от петрол в САЩ са намалели с 2,7 млн. барела в седмицата до 6 октомври до 462,22 млн. барела, заяви Администрацията за енергийна информация в четвъртък.

Производството на суров петрол също е спаднало с 81 хил. барела на ден до 9,48 млн. барела на ден.

Силните данни за китайския внос на петрол, който средно е бил 8,5 млн. барела на ден от януари до септември, удряйки 9 млн. барела на ден през септември, също подкрепиха цените, тъй като Китай се затвърджава като най-големият вносител на петрол в света.

Въпреки затягането на пазара според Bernstein Research ОПЕК ще трябва да удължи сделката след крайния ѝ срок от 31 март 2018 г., за да намали допълнително излишните запаси.

„ОПЕК няма да постигне нормализиране на нивата на резервите преди квотната сделка да изтече в края на март“, казва Bernstein. Компанията добавя, че „вярваме, че удължаване на квотите през 2018 г. ще позволи на резервите да постигнат нормални нива преди края на 2018 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още