IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Б. Борисов: Можем да станем по-привлекателни за инвестиции в клинични изпитвания

В следващите години все повече болести ще се лекуват ефикасно, смята експертът по лекарствена регулация

08:40 | 14.06.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Борислав Борисов <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Борислав Борисов Снимка: Личен архив

Как оценявате някои от последните законодателни предложения в лекарствената политика - INN предписването, отстъпките от индустрията към НЗОК. Ще се подобри ли достъпът на пациентите до терапия чрез тези мерки?

Хубаво е, че отпадна от нормативната рамка, защото беше предвидено да има INN предписване за биотехнологични медикаменти. Има терапии, при които INN предписването не отговаря на съвременните познания. Що се отнася до отстъпките – такива отстъпки от индустрията има навсякъде и беше въпрос на време да се отиде на друго ниво особено при новите лекарства заради процеса и технологиите, които са скъпи. Когато се взимат тежки решения, като последните в лекарствената политика, трябва обаче да има достатъчно дълъг процес на дебат и да е ясно кои хора участват във взимането на решенията. Тук имаме дълъг път към подобрение, защото става дума за хиляди пациенти освен за интереси.

Има ли необходимост от промяна в модела на ценообразуване на лекарствата у нас?

Според мен има нужда да се преоцени тежкото рефериране към други страни, защото при търсенето на най-ниската цена се отваря врата за паралелен износ към ЕС и се оголва нашият пазар. Ако това се случи, ще бъдат отблъснати компании, които работят в България, и ще бъдат изтеглени от нашия пазар, което ще се отрази неблагоприятно на българските пациенти. В същото време нека не забравяме, че става дума за тежки хронични заболявания. А когато всички имат полза, индивидуалната полза е най-висока и в тази посока трябва да се работи.

Оценката на здравните технологии, която и България въвежда, е нов механизъм, който очакваме да има положителни резултати - и клинични, и бюджетни. Какви са ползите от въвеждането на ОЗТ у нас?

Очаквам въвеждането на оценка на здравните технологии повече от 15 години. Факт е, че Балтийските страни въведоха органи по ОЗТ преди повече от десет години. Проблемът е, че малко са хората не само в България, но и в света, които работят в тази много специфична област, която съчетава познания по медицина с такива по икономически инструментариум.

Наложително е от самото начало двете страни да са в работен диалог без недоверие и неразбиране. Да има и достатъчно възможности за обучение на експертите и от двете страни, както това се прави и в другите държави, защото е динамична област. Още повече, че всяка от държавите, които сме избрали за референтни, има свой модел за оценка. Ако се тръгне в този режим, България ще напипа своя път. И няма нищо лошо в това да се променят нормативните актове, които в момента са валидни. Направиха го и другите страни – постоянно излизат нови данни, променят се решенията.

Всяко решение се взима на база на информиран избор, а тук при липсата на единен европейски модел, за да можем да направим избор за нашата система и общество, трябва да имаме непрекъсната комуникация с органите и с индустрията, която държи голям информационен ресурс. Бих се радвал, ако видя аргументирани предпоставки да се адаптира моделът, който е заложен, стига процесът да е отворен.

Нека дадем време на новата комисия да излезе с първите решения и да се видят първите резултати. Много е важно към решенията да има ясни мотиви и достатъчно аргументирани. Нека дадем шанс на екипа да работи, да произведе резултати и мотиви към решенията си.

Здравен дебат се провежда с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Д-р Б. Борисов: Можем да станем по-привлекателни за инвестиции в клинични изпитвания"===В САЩ за това се плащат МАСА пари и желаещи трудно се намират. Тук може би ще намерят само срещу обещание за евентуално излекуване. Ще печелят милиарди само давайки надежди на отчаяни болни хора. Ще се съобщават само успехите! Ако има споминали се от сбъркано лекарство просто ще се мълчи за да не разберат хората риска и да не се подплашат. . Далавера!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Д-р Б. Борисов: Можем да станем по-привлекателни за инвестиции в клинични изпитвания"====След като ни взеха всичко, ни готвят за пушечно месо /при евентуална война/ или както е писано в тази статия през мирно време за ..... ОПИТНИ МИШКИ! ха ха ха ! Така де ....тук хората са на колене от към доходи. И без това отдавна продават телата си за резервни части на западняците /бъбреци и прочие дреболии , бебета и т.н / те само ще ги улеснят че даже и ще ги нахранят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Че кой има интерес болестите да се лекуват ефикасно? Продала компанията медикаменти за 5 млрд. Акционерите дават таргет следващата година + 20%. Тоест още 1 млрд... Тези пари от излекувани ли ще дойдат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
един съвет да бяхте сложили и в заглавието титлата Д-р, че човек преглеждайки отгоре заглавията остава с впечатлението че статията е за поредното избухване на бат бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още