IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите през 2016 г.: Работещите активи на фокус

Очакванията са повече чуждестранни инвеститори да навлязат на пазара през 2017 г.

08:13 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Все пак не липсват инвестиционни намерения, но площите са като част от мултифункционални комплекси и са предвидени да обслужват тях. Един такъв беше въведен в експлоатация преди повече от година – към жилищния проект, издигнат на мястото на бирената фабрика на братя Прошек в центъра на София. По-значимите такива проекти са към двата комплекса на „Гаранти Коза“, но те са планирани за 2019 г. и след това.

Динамиката в сегмента дойде повече от развитието на веригите за бързооборотни стоки. Наемателите много бързо се разместиха през последната година и в някои молове влязоха вериги, чиято концепция по принцип е да развиват собствени обекти – например Lidl. Picadilly също зае част от освободените обекти от залязващия Carrefour, макар че освободи обекта си в мол „Сердика“ в София, който пък най-вероятно ще бъде зает от Billa.

Единствената незаета съществена площ в търговски център в този сегмент от пазара – на бързооборотните стоки, остава бившият магазин на Carrefour в The Mall на „Цариградско шосе“. Обектът премина в ръцете на банка кредитор на веригата и остава празен, което пък е тежък воденичен камък на шията на мола, защото е съществен като площ.

Продължава и експанзията на търговските вериги среден клас от модния сегмент в страната, както и веригите за козметика. Целта им са градовете с около и над 100 хил. души население.

Очакванията са, че общият икономически растеж и възстановяването на потреблението ще доведат до в дългосрочен план до повишаване на наемните нива в търговските центрове. След 2014 г започна плавен ръст на наемните равнища, който ще продължи и през 2017 г.

Индустриални площи за собствени нужди

При индустриалните имоти изненади няма – спекулативните проекти са малко и интересът към тях е такъв, че бързо ще бъдат запълнени, което ще катализира нови етапи от строителството им. Като площи обаче делът им не е много голям от общия обем на пазара.

Търсенето е концентрирано основно в района на София и Пловдив, но заради все по-ограничения достъп до качествена работна ръка компаниите поглеждат и към други райони на страната.

Другата силна категория през годината бяха хотелите, коментират от Forton. Тук като големи сделки може да посочим тези с „Гранд хотел България“, „Парадайз Бийч“, хотелите „Обзор“ и „Изгрев“ в „Златни пясъци“ и т.н. Годината беше силна за туризма и собствениците в бранша инвестират в нов бизнес и разширяват портфейлите си. Стимул за нови инвестиции в София е и предстоящото председателство на България на ЕС, допълват от компанията.

Като цяло консултантите са оптимистично настроени за пазара и очакват навлизането на все повече чуждестранни инвеститори, привлечени от по-високата доходност и ниските цени на иначе работещи и печеливши активи. Все още обаче местните инвеститори доминират на пазара, а интересът на големите чуждестранни играчи си остава само в сферата на намеренията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още