IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в големи европейски градове достигат рекорден връх заради недостига на жилища

В някои страни разходите на семействата за жилища и отопление надхвърлят 50% от месечните им доходи

19:30 | 10.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растящите строителни разходи заради високата инфлация и лихви влошават положението в големите европейски страни на фона на дисбаланс в търсенето и предлагането на жилища, водещ до повишаване на наемите.

Макар че правителствата се опитват да намерят решения като ограничаване на ръста на наемите в Европа, където половината от населението живее под наем в някои страни, прогнози сочат, че инфлацията ще продължи да потиска наемите и цените на жилищата.

Според изследване на Eurofound, агенция на ЕС, макар наемателите особено в частния сектор да изпитват несигурност по отношение на жилищата, високата инфлация, растящите лихви и нарастващите строителни разходи задълбочават недостига на жилища.

Разходите на семействата за жилища и отопление надхвърлят 50% от месечните им доходи в някои страни.

Докато натискът върху наемите нараства значително през последните месеци с имигрантите от Украйна, хората, които търсят апартаменти под наем в големи градове като германската столица Берлин трябва да бъдат подготвени за много месеци на стрес тест.

В много европейски градове – от Берлин до Лондон, семействата смятат закупуването на жилище за „невъзможно“.

Германия

В Германия, която има население от 84 млн. души, са необходими около 700 хил. нови жилища, за да се смекчи натискът върху имотния пазар.

Недостигът на жилища в страната е на най-високото си ниво от 20 години насам заради растящите строителни разходи високи лихви и приток на бежанци.

Според експерти инвестициите в строителство са по-непривлекателни в много райони, а резките ръстове на строителните разходи и на лихвите през последните месеци засягат негативно много строителни проекти. Така недостигът на жилища е достигнал най-високото си ниво от 20 години насам.

Пристигането на украинци в Германия след началото на войната между Русия и Украйна на 24 февруари 2022 г., е предизвикало допълнително търсене на 200 хил. жилища.

В Берлин провинциалното правителство проведе референдум за изземване на хиляди жилища от имотни компании заради протести срещу повишаването на наемите. Около 56,4% от избирателите казаха „да“ на изземването на над 240 хил. апартамента.

Компаниите притежават над 550 хил. жилища на стойност 100 млрд. евро в Германия, където половината от населението живее под наем.

Средните наеми в столицата Берлин са нараснали с над 100% от 2010 г. насам, а новите апартаменти се наемат за поне 26 евро на квадратен метър.

Австрия

В австрийската столица Виена, където наемите растат рязко заради ръста на търсенето на жилища, цената на квадратен метър за апартамент варира между 17 и 20 евро.

Макар че много хора с ниски доходи живеят в гарантирани от държавата общински жилища във Виена, регистрациите за тези домове с все по-дълго време за чакане са нараснали с 26% през последните три години.

Дания

Дания поправи законите си, за да затрудни институционалните инвеститори значително да увеличават наемите, когато купуват имоти, а правителството прие т. нар. „Закон Blackstone“ преди три години, целящ да ограничи ръстовете на наемите.

Американският имотен гигант Blackstone купи десетки хиляди апартаменти в Дания предишните години, а наематели се оплакаха от липсата на ремонти и силни повишения на наемите с над 100%.

Групата опитвала също да убеди наематели да прекратят наемния договор, като платят обезщетение за прекратяване на договора.

Законът Blackstone сега забранява на собственици на имоти да повишават наема за пет години след покупката на имота.

Законът беше обявен за „ключов“ срещу прекомерните разходи за наем в Дания, а Blackstone заяви, че съставлява само 0,5% от наемния пазар в Копенхаген.

Въпреки този ход жилищните ограничения в града не изчезнаха.

В Дания е планирана и квота за достъпни жилища, а 25% от апартаментите в нови сгради са планирани за отдаване под наем на разумни цени.

Франция

Наемите са най-значимият месечен разход на французите. Растящите цени на жилищата в столицата Париж тласкат семейства с ниски и средни доходи към покрайнините през годините, като затрудняват намирането на жилище под наем.

Доклад, публикуван на 1 февруари от базираната във Франция благотворителна организация Abbe Pierre, установи, че към 2022 г. 4,15 млн. души в страната са изпитвали затруднения с жилищни проблеми или са живели в нечовешки условия.

Според доклада броят на бездомниците във Франция е нараснал до 300 хил. души и те са се увеличили със 140% за десет години.

Френският премиер Елизабет Борн заяви миналата седмица, че иска да улесни достъпа на всички граждани до жилища в райони, където предлагането е недостатъчно, с финансови инструменти с нулева лихва например.

Нидерландия

Недостигът на жилища в градове като Амстердам, Утрехт, Хага и Ротердам, които приемат най-значителен брой имигранти и са населени със студенти и туристи, се запазва.

Неспособността на правителството да отговори на растящите жилищни нужди води до протести всяка година.

В Амстердам, където бяха организирани големи протести срещу жилищните ограничения, търсенето на стаи под наем е нараснало бързо, особено след пандемията от COVID-19.

Наемът на стая в града е около 800-900 евро.

Великобритания

Във Великобритания, една от страните с най-ограничено предлагане на жилища и най-големи ръстове на наемите в Европа, средният наем на жилище е нараснал с 9,4% през първото тримесечие на тази година, като достига 1190 паунда.

По данни на британската онлайн компания за недвижими имоти Rightmove средният наем в столицата Лондон е достигнал исторически връх от 2501 паунда на месец, повишение с 14% спрямо първото тримесечие на 2022 г.

Броят на жилищата под наем на британския имотен пазар е с 46% под нивото от 2019 г.

Испания

В Испания правителството иска мерки срещу нарастващите жилищни проблеми, като се намеси в повишаването на наемите за първи път в демократичната история на страната.

Според законопроект за жилищата, приет от парламента, ръстовете на наемите ще бъдат ограничени до 2% през 2023 г. и 3% през 2024 г.

Освен това имотните данъци за жилища, които са празни повече от две години, ще бъдат увеличени с до 150%.

Премиерът Педро Санчес обеща също да построи общо 113 хил. жилища в три отделни проекта за достъпни жилища под наем за млади хора и семейства с финансови затруднения.

Жилищният проблем в Испания е най-остър в градове като Мадрид и Барселона, които приемат най-много имигранти, студенти и туристи.

Смята се, че наемът само на една стая излиза между 500 и 600 евро в тези градове, а търсенето на стаи под наем е нараснало с 40% спрямо миналата година.

Гърция

Заради икономическата криза след 2009 г. в Гърция беше наблюдаван сериозен спад на продажните цени и на наемите на жилища, но през последните години положението се променя.

Ръстът на цените на наемите в страната през последните пет години надхвърля 30% и това увеличение ще продължи през 2023 г., като очакванията са да достигне между 3% и 7%.

Краткосрочното отдаване на жилища под наем е смятано за една от причините за ръстовете на цените на наемите в Гърция.

Особено в кризисния период жилищата за краткосрочен наем за туристически цели, които са купувани евтино в централните райони, особено в столицата Атина, и са ремонтирани, са довели до спад на предлагането и ръст на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 11 месеца
Те добре са си живели хората по селата - къщи(относително големи), природа, поминък. Идва 1944 - зорлем им взимат нивите и добитъка и - айде у градо у панелката. Просперитет! Колкото за 'частният сектор го интересува печалбата' - при пазара има ли търсене - има и предлагане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
wart
преди 11 месеца
Много от Българите да се благодарят,че имат покрив над главата си - имам предвид Панелните блокове -- защото погледнато за 30 години колко нови жилища построихме ? Бесспорн е ,че бетонирахме Черноморието и някои от красивите места , райони , малки курортни градове , като построихме почивни станции, пансиони, хотели, но не и жилища защото частният сектор го интересува печалбата а не хората ----- държава нямаме която да предвиди и да стимулира строителният сектор по точно- жилищни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още