IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Джигов: Трябва да се търси баланс при лихвите и риска от кредитирането

Има още много работа по подобряването на финансовата култура на българите, смята основателят на платформата за търговия на дългове cesia.bg

08:10 | 27.12.13 г. 5
<p>
	Костадин Джигов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Костадин Джигов. Снимка: Личен архив

За проблемите на ипотечното кредитиране и политиката на кредиторите разговаряме с Костадин Джигов, основателят на първата борса за дългове cesia.bg, която стартира от юли 2013 г.

Костадин Джигов е завършил Икономически университет гр. Варна със специалност “Икономическа информатика”. Специализира информационни системи за финансов анализ. Кариерата си в банковата система започва през 1999 г., а през 2002 г. организира работата по проблемните кредити на физически лица на една от големите банки в България.

През 2003 г. участва в работна група към “Банксервиз” и Асоциацията на банките в България за създаване на кредитен регистър в България. От 2005 г. разработва, внедрява и управлява работен процес по управление на проблемни кредити на физически лица в друга голяма банка.

От октомври 2010 г. до декември 2011 г. подпомага развитието на компания за изкупуване на неплатени кредити. През 2011 година регистрира собствена фирма за консултация по проблемни банкови кредити, а от 2012 г. ръководи СИС Контрол ООД.

- Г-н Джигов, преди време внесохте предложения за промени в Закона за кредитните институции. Разкажете повече за тях.

Промените, които съм предложил, целят да оптимизират поведението на самите длъжници и да подпомогнат работата на банките по управлението на проблемни дългове. Когато един човек има проблемен дълг, особено ипотечен, той започва да отлага продажбата на обезпечението (имота) дълго време. Това води до следните проблеми: първо - дългът нараства много, второ – цените на имотите падат постоянно и в един момент, когато се стигне до реализация, длъжникът от една страна няма жилище, а от друга продължава да дължи голяма част от главницата.

Реших да предложа промени, които да балансират ситуацията, защото тя в момента е изкривена в полза на банките. Ако длъжникът знае, че не може да си разреши проблемите, съдейства на банката и продаде имота си, предлагам той да не дължи повече пари на кредитора. Така банката поема част от риска при самата сделка. Ако обаче длъжникът не съдейства на банката и тя прави големи разходи по събирането на дълга, тя да има правото да си събира остатъка от дълга след продажбата на имота през следващите няколко години.

Събирането на дългове е доста натоварващо – трябва кредиторите да имат добре обучен персонал, да се плащат държавни такси за всички съдебни процедури и т. н. Затова трябва да има баланс – ако съдействаш, да имаш правото да получиш тази отстъпка, ако не – не я получаваш. Така повечето хора, които се двоумят дали да инвестират в имот, ще го направят спокойно, с ясното съзнание, че ако нещо се случи и не могат да достигнат доходите, които са имали, когато са теглили дълга, те няма да плащат доживот остатъци по кредити. Това е по-добрият вариант, отколкото да се търси абсолютна давност по договори.

- Каква трябва според Вас да бъде давността?

Тя трябва да бъде обвързана с крайния срок по последния анекс на договора за кредит и да бъде 3 години след този краен срок. Т. е. - ако имаме ипотечен кредит, който изтича 2030 г., давността да бъде до 2033 г. Логиката в случая е следната: когато банката разрешава един дълг, тя обследва доходите на кредитополучателя и прави прогнозен паричен поток за погасяването на заема.

Трудно е при разчетен паричен поток за 10 години например длъжникът да успее да върне дълга само за две – това е нереалистично. Дори и банката да обяви дълга за предсрочно изискуем, нормално е да има давностен срок и той да не се измества по-рано, а да зависи от крайния срок на договора. А ако това се обвърже и с плавно намаляване на лихвените нива, ще се получи траен ефект за самата система.

Какъв би бил този ефект?

Бумът тръгна много сериозно през 2003 – 2004 г., когато банките бяха продадени на чужди инвеститори. Те оцениха потенциала на нашия кредитен пазар и буквално се изсипаха кредити, включително и дългосрочни. Получи се едно предоверяване и свръхкредитиране, което изигра лоша шега в последствие. Хората си мислеха, че когато имат нужда от пари, могат да отидат в банка и да получат буквално за часове. Засили се потреблението, което се отрази и на цените.

Според мен идването на кризата ни предпази от един още по-голям балон при цените на недвижимите имоти. Кризата ни изненада и катализира процеса, което всъщност предпази бизнеса от още по-големи загуби. Не се намери обаче баланс в лихвените нива и оттам започнаха проблемите.

По последни изследвания никой вече не иска да взима кредити, защото доверието между кредиторите и техните клиенти се скъса. Когато управляваш дългове и събираш дългове, това влияе на продажбите на кредитните институции. Ако една кредитна институция не си прецизира политиката така, че да влияе и на бъдещите си продажби, тя в последствие много трудно ще си възстанови пазара.

Хората не искат да поемат дългове, фирмите си преструктурират заемите, даже и с доста отстъпки от тяхна страна, но с идеята да си намалят кредитните задължения или дори да приключат с тях. Пред банките стои един голям проблем – да си върнат доверието на хората. Хората спестяват, не теглят заеми, затова има застой и в търговията, и в другите сектори.

Ако банковият сектор в България не започне да функционира нормално и при ясни правила, да се балансират интересите и на банките, и на длъжниците, аз лично считам, че няма да излезем бързо от тази стагнация, в която в момента сме изпаднали. Същевременно банките рекламират ниски лихви, но не намаляват лихвите по старите договори. Реално пазарът на длъжниците е при хората със старите дългове. Ако те си намалят задълженията, по-бързо ще ги изплащат и ще започнат да теглят и нови кредити.

Това увеличение на лихвите през 2008 г. лично аз не го разбрах. И в момента банките имат повече депозити, отколкото раздадени кредити. Каква лихва трябва да има, за да се обслужва тази база, защото всички тези депозити очакват доходност?

Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
...А работещите в Германия може да предложат и друго обезпечение - не само самоучастие, но и (примерно) имот в Германия. Това, за банката, прави кредита точно толкова рисков колкото и ако беше за жилище в Германия и следователно и лихвата може да е същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
И защо не?! Не е ли възможно някоя банка да взема предвид при определянето на лихвата и размера на обезпечението? И съответно при по-добро обезпечение (по-голямо самоучастие) да даде с по-малка лихва? Нали така риска за банката е по-малък значи и лихвата може да е по-малка. Защо никога и никой не споменава размера на обезпечението?! То е ключов фактор за размера на риска (и от там би трябвало да е и за лихвата). Що за банкиране е това (което не отчита размера на обезпечението)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Crux
преди 10 години
"Българи, които работят в Германия, се консултираха за покупка на второ жилище в България. Те обмисляха откъде да вземат кредит дали от България, или от Германия. Лихвата по ипотечен кредит, която им дават в Германия, е 3,99% при положение, че те са във високите прагове на лихвените нива, защото са чужденци. Логично те решиха да вземат кредит от Германия, след като разбраха какви са условията в България."Опс, опс. Тука господинът май малко послъгва. Всъщност не малко, а достичка.Никоя немска банка няма да отпусне ипотечен кредит за покупка на имот в България. Еле па на 3.99% лихва. Може да отпусне потребителски кредит (макар че пак се съмнявам банката да отпусне потребителски кредит от примерно 30 000 Евро, колкото струва маломерна панелка в софийските комплекс), но той няма да е на 3.99%, съвсем не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...По отношение намесването на понятието "либерализъм" в предния коментар - направих го по следните причини:1) За да е по-провокативно.2) За да може тази идея да се прокара по-лесно - нали сега либерализма (каквото и да значи това) не е на мода и следователно всичко, което е антилиберално може да мине по-лесно.3) Защото наистина това дали длъжника иска или не иска да съдейства на кредитора си е либерализъм в истинския (литературния) смисъл на тази дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Специално за ипотечно гарантираните кредити трябва да се мисли и действа мноого по-радикално в законодателно отношение. Изобщо не трябва да има такава ситуация, дали длъжника иска или не иска да съдейства - щом жилището е ипотекирано и банката го поиска, то трябва да премине в нейно владение с натискане на един клавиш. Или хайде от мен да мине - с попълване на една форма. Не повече! Какви са тия либерализми и неолиберализми - иска ли й се на Пенка или не й се иска. Трябва да се сложи край на тая слободия и да се носи отговорност. Либерализма се провали и е време да се върнем към корените на личната отговорност! Ако трябва да се разработи ново, специално законодателство, което да е максимално опростено и по което да се движат ипотечните кредити. Не може една фирма да се продава на борсата с едно натискане на клавиш, а за една панелка да се точат километрични административни, правни и съдебни процедури. Накратко - радикална реформа по отношение на собствеността и изрязване на либерализма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още