IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моделът на финансирането за сектора на имотите в Европа пред кардинална промяна

Очаква се пазарният дял на банките да намалее до 50-60% за сметка на навлизането на новите играчи от небанковия сектор

09:34 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Моделът на финансирането за сектора на имотите в Европа пред кардинална промяна

Катаклизмите на европейския пазар на кредити за сектора на имотите и навлизането на небанкови играчи доведе до създаването на пазар от американски тип, посочва Дейл Латанцио, управляващ партньор на базираната в Лондон DRC Capital, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

В момента в Европа се осъществява сериозна диверсификация на източниците на кредитиране. Ролята на банките става все по-малка, но това не означава, че те вече не са важен източник на средства за инвеститорите в имоти, допълва Латанцио.

Значително се е е повишил обемът на средствата за сектора на имотите, предоставени от пенсионните фондове и застрахователите, казва още той.

“Европейският пазар в бъдеще ще изглежда много повече като американския по отношение на източниците на финансиране за инвестициите в бизнес имоти”, коментира Латанцио в интервю.

По думите му, ако днес банковото финансиране съставлява 85-95% от общия обем на кредитното финансиране за сектора на имотите, в бъдеще пазарният дял на банките ще се свие до 50-60%.

Останалата част от средствата се очаква да идват от капиталовите пазари, фондовете и други източници, посочва Дейл Латанцио.

Подобно мнение изказва и Джон Фийни от Henderson Global Investors, цитиран от propertyeu.info.

“Банковото финансиране доминира в Европа, затова и кредитирането не е ефективно, а в някои региони на континента дори напълно е блокирано”, коментира Фийни. Той обаче отбелязва, че има признаци на промяна.

"Мисля, че ние сме в началото на еволюцията на този модел, който ще заприлича много повече на азиатските и американските модели за финансиране на сектора на имотите – разнообразни източници за кредитиране”, пояснява той.

Европейските банки вече не могат да поддържат това ниво на финансиране в резултат на комбинацията от загубите, понесени заради финансовата криза, и новите регулации, които действат като спирачка за ново кредитиране, отбелязва изданието.

Това обаче примамва алтернативните кредитори, още повече, че тези операции носят доста атрактивна доходност.

Новите играчи на пазара обаче проявяват интерес поне засега към най-добрите имоти и инвеститори. Те се фокусират върху пазарите на Великобритания и Германия, а апетитът им за бизнес в периферията на Европа не е много голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още