IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на датските банки заради лошите заеми, свързани с имоти, продължават

От спукването на жилищния балон в Дания през 2008 г. са закрити 12 банки, а още толкова са погълнати от по-силни конкуренти

11:11 | 28.01.13 г.
Проблемите на датските банки заради лошите заеми, свързани с имоти, продължават

Последният банков провал в Дания бе причинен от неуспешни залози в полза на бизнес имотите - модел, който продължава да доминира финансовите проблеми на банките в страната, коментира главният изпълнителен директор на Jyske Bank A/S Андерс Дам, цитиран от Bloomberg.

Дам, който на 25 януари се съгласи да придобие Sparekassen Lolland A/S, след като компанията не успя да изпълни регулаторните изисквания за платежоспособност, няма да покрие загубите, понесени от акционерите и подчинените кредитори. Предстои Jyske да изчисли окончателната цена на сделката.

От спукването на жилищния балон в Дания през 2008 г. са закрити 12 банки, а още толкова са погълнати от по-силни конкуренти. Кризата премахна общностните кредитори, където мениджърите спекулираха с цените на имотите, а бордовете така и не успяха да спрат безразсъдните залози.

Агенцията за финансов надзор в момента преразглежда стандартите за управление на банките в цялата страна, за да гарантира, че ръководните органи отговарят на минималните професионални изисквания.

"Проблемите идват от заемите за бизнес имоти", твърди Дам. "Става въпрос за кредити, използвани за спекулации с имоти извън географския обхват на Sparekassen Lolland", допълва той.

Банката, разположена на остров в югоизточната част на Дания, чиито общи активи възлизаха на 13,3 млрд. крони към края на септември, е отпуснала 25,4% от заемите си за проекти, свързани със сектора на имотите.

Цените на жилищата в Дания, където живеят най-силно задлъжнелите потребители спрямо разполагаемите доходи, са намалели с най-мало 20% от пика им през 2007 г., като загубите тласнаха икономиката към рецесия. По предварителни изчисления на правителството БВП на страната се е свил с 0,4% през миналата година.

Разходите за финансиране на местните банки нарастват от 2011 г., когато Amegarbanker A/S се срина, превръщайки се първата банка в Европа, предизвикала загуби за кредиторите. След случая правителството излезе със законопроект, целящ да стимулира банковите сливания в опит да предотврати подобни провали в бъдеще.

Кабинетът многократно подчертава решимостта си да защити данъкоплатците от загубите на банковия сектор. Този месец властите обявиха, че дори и кредитори, смятани за твърди големи, за да фалират, не бива да очакват спасителни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още