IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: През 2015 г. хората ще теглят повече кредити, лихвите ще намаляват

Очаква се да се повиши търсенето на потребителски заеми до 50 хил. лева

13:57 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: През 2015 г. хората ще теглят повече кредити, лихвите ще намаляват

Традиционно силно ипотечно кредитиране през есента

Изминалият месец ноември беше активен за пазара на ипотечно кредитиране със сделки, близки до средните пазарни нива, коментират от компанията. “Есента традиционно е силен период за кредитирането у нас, но тази година видяхме повече сделки, продиктувани от текущи обстоятелства – намаляваща доходност на спестяванията, готовност за предприемане на действия след дълго проучване и изчакване, и стабилизиране на цените на недвижимите имоти“, смята Тошев.

Според него случаят с КТБ също рефлектира на търсенето на недвижими имоти и кредити за покупката им, когато собствените средства са недостатъчни. “В момента на пазара на жилища останаха основно по-скъпи апартаменти, чиято цена, според купувачите, е непазарна. Предложенията на ниски цени от своя страна са малко и често не отговарят на очакванията на търсещите, обяснява Тошев. Изчерпването на стойностно предлагане води до съкращане на срока за реализация на сделката, както и до съживяване на строителството, което вече се отразява и на ипотечното кредитиране, уточнява експертът.

Средният размер на изтеглените кредити за страната през месец ноември е 36 364 евро. А българският лев продължава да е предпочитаната валута – 95%, спрямо 5% кредити в евро.

Източник: Кредит Център

Средният размер в столицата расте спрямо предходния месец и през ноември е близо 49 000 евро.  В левове в София са изтеглени 93% от заемите. Най-популярен е левът в Пловдив, където 96 на сто от ипотеките са изтеглени в българската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още