IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Василев: Някой да каже на младите хора да инвестират поне по 50 лв. на месец

Слабото ниво на финансова грамотност в България събра експерти на дискусия по темата

12:04 | 06.11.15 г. 8
Д. Василев: Някой да каже на младите хора да инвестират поне по 50 лв. на месец

Слабото ниво на финансова грамотност в България и начините то да се подобри коментираха участници в кръгла маса „БГ Финансова грамотност – в търсене на вярната посока", която се проведе в София.

“В Германия казват на всеки завършил средно образование да заделя по 50 евро на месец, за да има след 20 години една много добра сума. Срещам хора на 40 години и те ми казват „Защо никой не ми даде този съвет преди 22 години?“, сподели Деян Василев, собственик на сайта Moitepari.bg, по време на кръглата маса.

„Политическата класа има нужда от образование по финансова грамотност, за да знае например защо са нужни пенсионните фондове, за да има дългосрочно мислене. У нас всички мислят краткосрочно и не вярват в осигурителната и другите финансови системи. Инвестира се в акции с цел бърза печалба, а инвестициите в акции трябва да са със срок поне 5 години. Но трябва да има доверие, че парите няма да бъдат откраднати“, уточни Василев.

Очакваният ефект от финансовата грамотност е хората да поемат отговорност за бъдещето си, коментира Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти. Според него България е много назад в това отношение.

„Във Великобритания говорят за финансови умения и финансов капацитет, а според изследванията ние сме на нивото на Индия. В България 80% от хората нямат бели пари за черни дни. Не спестяваме за пенсия, у нас 23% спестяват, а в другите страни близо двойно повече“, посочи Христов.

Той допълни, че 55 държави вече имат национални стратегии за финансово образование, и даде за пример Чехия, която има финансова стратегия от 2004 г. Тя е от една страница и съдържа дефиниция, средства и методи, целеви групи и цел.

България трябва да започне с финансово образование в училище в последните 2 класа на средното образование, смята Даниела Бобева, преподавател по международна икономика и международни финанси в УНСС, ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВУЗФ и бивш зам.-министър председател за икономическото развитие.

Тя изтъкна, че магистрите у нас масово не знаят какво е LIBOR или какъв е инвестиционният рейтинг на България.

„У нас финансовият сектор си мисли, че неграмотният потребител им е по-изгоден. А изследванията показват, че колкото е по-финансово грамотен, толкова повече техни услуги ползва, толкова повече приходи и печалби им прави. Затова финансовият сектор трябва да се грижи за образованието на клиентите си“, коментира Бобева.

Тя даде за пример Богословския факултет, откъдето са поискали да им напише няколко страници какво трябва да знаят за финансовата грамотност. Бобева повдигна и въпроса защо не се обучат журналистите, за да разпространяват правилните знания, и посочи пенсионерите като друга таргет група.

По думите й дори нобелистите са се оказали финансово неграмотни, защото никой не предсказа кризата.

„Кризата ускори интереса към темата и за въвеждане на финансово образование в училище. Информационната асиметрия, безотговорното кредитиране, свръхзадлъжнялостта поставиха въпроса за радикални промени във финансовия сектор. Великобритания,Словакия, Латвия и други вече са въвели финансово образование в училище“, каза Бобева.

Тя изтъкна, че изследванията показват, че през първите години след средното образование се задлъжнява най-лесно, заради което в Европа няма селективност и финансовото образование е задължително за всички. В САЩ пък проучванията сочат, че с финансовото образование са съгласни родителите на децата от високата и средната класа, а на тези от ниската класа не са. „Така дисквалифицираш една голяма част от обществото, те задлъжняват, фалират...“, каза още тя.

Проблемите пред финансовото образование у нас

Бобева изреди няколко проблема с финансовото образование в България. Според нея големият проблем е съдържанието - какво да бъде, как да се управляват собствени пари, дали да бъде в математиката с финансови задачи, в социалните науки, или да се направи отделно.

Според нея темите, които трябва да влязат в обучението, са: пари, лични финанси – планиране, предпазване от задлъжняване, как да изберем банки, спестяване и кредитиране, доходи и данъци, инвестиране и рискове, защо се нуждаем от застраховане.

„Много от моите студенти цъкат в платформите и вече са загубили доста пари на форекс. И ми казват „Не ни четете теории, а кажете как да печелим пари“, а аз отговарям „Не знам как да спечелиш, ако знаех, щях да го направя, но ще ти кажа как ще загубиш“, коментира Бобева.

Като друг важен фактор тя посочи учителите, които ако са финансово неграмотни, ще произведат лоши резултати. Според нея трябва да има изискване да са минали курс по правоспособност.

Бобева смята, че трябва да има и Орган за координиране на финансовото образование, който да приема стратегии, програми, учебници и т.н. За пример посочи САЩ, където е създаден борд по финансово образование и това е качественият контрол.

Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Да се спестява трябва винаги, когато има възможност. За финансова грамотност, трябва да се четат книжки има предостатъчно. За инвестиране, всичко е Божа работа. Това дето някой купил земя за 30 лева декара пък сега станала 1030 е чудесно, само дето утре може пак да е 30 лева. Звучи невероятно нали, да ама примери бол, особено щом е било вече 30 лева. Не съм финансист, специалист и прочие, но спазвам някои прости правила. Ако някоя моя инвестиция ме притеснява много, я махам, ако ме притеснява по-малко я намалям, ако не ме притеснява я държа. Не треперя за доходност, колкото-толкова, важното е да е над чертата. От банките далече за кредити за лични цели. Принципът е спести и после си давай сам заем на себе си, че и лихва може за по-голяма спестовност. И остана само едно, прагматичност в разходите. Без емоции в магазина, влезеш ли гладен, ще излезеш с още 5 ненужни неща....Прости неща въртят планетите около слънцето и с финансите е така. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
ХА ха ха ха Както ВИНАГИ платеният рекламен агент на БФБ Марианчо пак едно си знае: ДАИНВЕСТИРАМЕ В АКЦИИ ха ха ха Марианчо само преди 5 години писах под платените ти статийки че ИСТИНАТА е в ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ мили.Декара в Плевенско БЕШЕ по 250-300 на декар ха ха ха СЕГА ГОНИ 800-1000 !!!Отделно рентата гони 50 на дехар !Ха сега ми кажи акцийка дето ти носи по 20% НЕОБЛАГАЕМ дивидент на година и е поскъпнала 300-400 % ?!?Хора инвестирайте в РЕАЛНИ АКТИВИ не ХАРТИЙКИ с които един ден и *** нема да може да си обършете ! Ох то отдавна акциите вече НЕ са хартиени ха ха ха Земя,пушка,метали и фитнес за здраве ето това е инвестицията мили ми Марианчо !П.С. Не ми трий поста.Знам че мнооогооо обичаш да го пеавиш, ама с това глупостат ти не става по-малка ! ха ха ха ПОЗДРАВИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Емитенти? Тя КФН е такава смешка, ти ми говориш за емитентите хахахаха :)В БГ няма пазар. И активи няма. Има кражби и измами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Като се съгласявам с мнението на Мартин Йорданов, искам да споделя относно БГ пазара, че докато няма механизъм за защита на правата на минотарите, и то действащ механизъм, няма да има ни инвестиции, ни нищо. Пълно е с публични дружества, в които дребния инвеститор е налял някакви пари, а няколко мажоритаря си ги източват, било през договори за управление, било през облигации с по 12-15% доходност, но само за определени хора, и т.н. Знаем схемите всички, но няма как да се противопоставим. Институции като КФН и Банков надзор, БФБ също не правят почти нищо в тази посока. Затова има дружества дето в последните 7-8г. отчитат на хартия по 20-30 млн. печалба, а не са дали и 1 ст. дивидент. Акциите им в същото време рият дъното. Дори институционални инвеститори като УПФ-тата не можаха да се преборят със съмнтелните практики на публични енергийни компании. Докато това не се промени, забравете за парите на дребните инвеститори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 8 години
Деян каза, че в България няма предвидимост и постоянно те окрадват в последните десетилетия.Но между-другото никой не спира никого да инвестира на чуждите борси и дори на чуждите имоти чрез REIT, не е нужно да вадиш 500 000 паунда за имот в Лондон. Няма място за патриотизъм, защото това разглезва българските емитенти и те правят грешки.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 10
redcretin
преди 8 години
Абе тоя луд ли е, единствената инвестиция в Б-стан е в билет за самолет :)В Германия има целенасочена данъчна политика спрямо инвестициите, в Б-стан се ограбват просто хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
mapto
преди 8 години
По-важно е да се каже на младите хора в никакъв случай да не инвестират на БФБ, защото има само шепа дружества (толкова са малко, че всяка година ги награждават за добро управление), които няма да им приберат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Всичко хубаво, само дето аритметиката не е много точна. Ако масово в Германия започват от 1500 евро, а в България от 250, то съотношението не трябва да бъде 2:1 в спестяването, съответно 100 към 50 лева, а 100 към 16 лева. Като прибавим факта, че над 70-80% от доходите на българите отиват за храна и покриване на битови сметки, а в Германия този дял е от порядъка на 15%, то тези 16 лева намаляват до към 4 лева.Имам пълно единомислие със статията, единствено цифрите ми се разминават! Млади българи, отделяйте и спестявайте по 4 лева на месец! Подгответе бъдещето си! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още