IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за външнотърговския баланс на Китай увеличават опасенията за растежа

Ръстът на износа през май с 1% и свиването на вноса с 0,3% отразяват по-точно мрачната реалност след предприетите мерки срещу фалшивите транзакции към Хонконг

09:57 | 08.06.13 г.
Данните за външнотърговския баланс на Китай увеличават опасенията за растежа

Китайският износ през май е достигнал най-ниското си ниво от 10 месеца, а вносът неочаквано се е свил, сочат данни на китайските митнически власти, цитирани от Ройтерс. Според агенцията това подчертава притесненията за забавящия се растеж във втората по големина икономика в света.

Износът е нараснал с едва 1% на годишна база до 182,8 млрд. долара, като това е най-слабото отчетено повишение от юли 2012 г., докато вносът е намалял с 0,3% до 162,3 млрд. долара. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст на износа от 7,3% и на вноса с 6%.

Външнотърговският излишък на страната е достигнал 20,4 млрд. долара от 18,2 млрд. долара през април, докато предварителните прогнози на специалистите бяха за ръст на излишъка до 19,3 млрд. долара.

През май износът за САЩ, основният купувач на китайски стоки, е намалял с 1,6%, удължавайки поредицата от месеци на спад до 3. Износът за Европейския съюз, който е вторият външен пазар за Китай, се е сринал с 9,7%.

От началото на годината данните за износа показваха двуцифрен растеж, но мнозина икономисти посочиха, че числата включват спекулативни залози върху китайската валута, маскирани като търговски преводи, и износ към митнически складове в Хонконг. Днешните данни отразяват по-точно мрачната реалност, пред която са изправени китайските износители, след като правителството предприе енергични мерки за разкриване на незаконните практики, смятат от Ройтерс.

„Драматичното забавяне в износа на годишна база през май отчасти отразява въздействието на наложените от правителството ограничения върху фирмите, маскиращи входящите си финансови потоци чрез износа. Променящите се очаквания за обменния курс ограничават стимулите за подобни действия“, посочва в свое електронно писмо Луи Кааж, икономист в RBS.

„Реалният ръст на износа на годишна база е много бавен вследствие на високата база от май миналата година, както и слабото световно търсене и влиянието на значителното повишаване на обменния курс“, добавя той.

От китайските митници отдават слабите данни на забавящия се вътрешен икономически растеж, слабото външно търсене, високите оперативни разходи на компаниите, поскъпването на юана и влошената търговска обстановка. Оттам обаче признават, че липсват странични фактори, които биха могли да се отразят на данните.

„Арбитражната търговия с Хонконг бе принципно ограничена и търговията между континента и Хонконг се забави рязко“, посочват в съобщението си митническите власти. Износът за Хонконг е нараснал с едва 7,7% през май на годишна база след ръст от 57% през април.

През последните седмици се натрупват данни, които сочат, че китайската икономика бързо губи инерция, тъй като слабото вътрешно търсене не успява да компенсира вялите продажби в чужбина. Публикувани през седмицата данни показаха, че производствената активност в Китай се е свила през май за пръв път от 7 месеца, като поръчките за износ са се понижили, докато ръстът в сектора на услугите се е забавил.

Поредицата от слаби данни увеличи опасенията, че Китай може би е изправен пред слабо второ тримесечие. „Данните за търговията отразяват слабото вътрешно и чуждестранно търсене, предвещавайки по-слабо от очакваното възстановяване през второто тримесечие“ ,заяви Шън Лан, икономист в шанхайския филиал на британската банка Standard Charted.

През май Международният валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижиха прогнозите си за икономическия растеж в страната съответно до 7,75% и 7,8%.

През първото тримесечие на годишна база ръстът в Китай се забави до 7,7% о 7,9% през периода октомври-декември 2012 г. Годишният ръст от 7,8% през 2012 г. пък бе най-слабият от 1999 г. насам.

Китайският търговски сектор е ключов за работните места и е индикатор за нагласите на местните потребители, но приносът му за икономическия растеж през последните години бе непостоянен. Нетният износ се оказа в тежест на ръста през цялата минала година, но даде своя принос през първото тримесечие, добавяйки 1,1 процентни пункта към брутния вътрешен продукт, сочат официалните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още