IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telekom Austria намали значително дивидента, акциите се сринаха

Собственикът на Mtel е изправен пред проблеми, свързани със спадащи печалби и големи инвестиции

11:30 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор Ханес Аметсрайтер. <em>Снимка: ТА</em></p>

Главният изпълнителен директор Ханес Аметсрайтер. Снимка: ТА

Ниската цена обаче не е неудобство за всички акционери. Защото за намаляването на дивидентите призова особено Рони Печик, който представлява новия мажоритарен акционер, телекомуникационния гигант America Movil на мексиканския милиардер Карлос Слим в Надзорния съвет. Групата на Слим държи след придобиването на всички акции на Печик 22,76% от компанията.

Слим, който твърди, че държи блокиращото малцинство от 25% (заедно с дела на семейната му фондация), но няма желание за цялостно поглъщане, според вътрешни хора предвид ниската цена на акция може да промени мнението си, въпреки че ако иска да придобие дял от повече от 25 на сто, според австрийския закон за външната търговия ще има нуждата от одобрение на правителството, защото America Movil е външна за ЕС компания. Участието на Слим в холандския гигант телеком KPN обаче е чрез местна компания, която мексиканецът може да използва като европейско подразделение за разширяване. 

На Печик обаче може да му се признае, че с инвестициите си невинаги поема рискове – той има добре развито чувство и за правилния момент, в който да напусне дадена компания. През октомври 2011 г. той придоби дял в  Telekom Austria при цена на акциите между 8 и 8,50 евро. Това в краткосрочен план вдигна цената им над девет евро. На цена от 9,50 евро той продаде дела си на Карлос Слим и неговия America Movil, а вчера сделката бе окончателно приключена. 

Дари Слим е купил на твърде висока цена? „Не“, гласи отговорът на Бернд Маурер, анализатор в Raiffeisen Centrobank (RCB). „America Movil има ясна стратегическа цел и тя е Европа. Първата крачка е направена чрез Telekom Austria и холандската KPN. И тук не става дума за краткосрочни печалби от курсовете, а за дългосрочни интереси“, казва Маурер за Die Presse.  

Затова и специалистът в RCB смята, че мексиканецът ще увеличи своя дял, който заедно с дела на семейната фондация от 3,14% става общо 25,9%. Тогава акцията би могла отново да потегли нагоре и Печик да се възползва от договорената със Слим премия. В случай, че цената се увеличи през следващите три години над 9,50 евро, инвеститорът ще получи 15 на сто от разликата.

Не само анализаторите обаче оценяват дивидентната политика на телекома като твърде щедра. И намаляването наполовина на дивидента за 2011 г. до 38 евро е било твърде щедро. Затова сегашното намаляване е правилно решение, тъй като компанията се нуждае от пари. Въпреки това спадът е драстичен, се говори във финансовите кръгове.

„Ние тълкуваме това като индикация, че пазарните очаквания за 2013 г. са твърде оптимистични", пише Мейсън в анализа си. Второ рязко намаляване на дивидента в рамките на десет месеца обаче удря и по реномето на мениджмънта, пише още анализаторът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още