IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските технологични гиганти vs ЕС: 1 на 0 за бизнеса

Дейвид Камерън убеди европейските лидери по-строгото законодателство за защита на данните да бъде отложено поне с една година

09:06 | 26.10.13 г.
Американските технологични гиганти vs ЕС: 1 на 0 за бизнеса

Google, Facebook и другите американски технологични гиганти спечелиха важна победа срещу усилията на Европейския съюз (ЕС) за ограничаване споделянето на данни за клиенти, след като премиерът на Великобритания Дейвид Камерън убеди блока да отложи въвеждането на по-строгите правила за поверителност с най-малко една година, съобщи FT.

Лондон смята, че новото законодателство ще създаде конфликт между европейската и американската правни рамки, както и ще създаде излишно бюрократично време за бизнеса на фона на трудното възстановяване на икономиката от кризата.

Ходът нанесе удар на защитните на по-строгите стандарти за защита на данните на фона на международния скандал, който се развихри през последните седмици – за подслушванията на САЩ. Вашингтон беше обвинен в подслушване и на 35 световни лидери, сред които и германският канцлер Ангела Меркел, припомня изданието.

Забавянето на законодателството за защита на данните в ЕС дава време на американските компании, както и на администрацията на президента Барак Обама, да продължат да лобират за допълнително отлагане на реформите, както и да изместят вниманието от шпионския скандал.

Технологичните лобисти бяха разтревожени тази седмица, след като Европейският парламент (ЕП) реши да измени проектозакона за защита на личните данни и да въведе ограничения за възможностите на САЩ да получават информация за граждани на ЕС. Мярката беше включена в първоначалното предложение на Европейската комисия (ЕК), но през миналата година беше оттеглена след интензивно лобиране от страна на американски официални лица.

Американските компании пък искат поне да намалят евентуалните санкции за нарушаване на новите правила. ЕП ги увеличи до 5 на сто от годишните приходи на технологичните гиганти в световен мащаб.

Проектозаконодателството за защита на личните данни в ЕС не се понрави на Великобритания. Първоначално Дейвид Камерън не беше съгласен да се обвързва и със срок за приемането му, но направи компромис, след като Франция, Италия и Полша поискаха законодателството да бъде подготвено преди европейските избори през май 2014 г.

Германия не взе страна в дискусията, което изненада лидерите на останалите държави от ЕС.

Берлин в сряда обвини Вашингтон, че телефонът на канцлера е бил подслушван. Така Германия и Франция решиха да предприемат съвместна инициатива и да предоговорят сътрудничеството с американските разузнавателни служби.

Междувременно защитниците на по-строгите стандарти обвиниха Камерън, че е дискутирал законопроекта за защита на данните с Ерик Шмид от Google, който участва в бизнес съвета към британския премиер. От кабинета на Камерън го защитиха и посочиха, че нямат представа дали той изобщо е говорил с Шмид по въпроса, още повече, че той и по-рано е настоявал за отлагането му.

Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой също допълни, че няколко страни се опасяват, че законодателството ще засили административното бреме върху бизнеса, който е зависим от данни за клиентите. Той подчерта, че проблемът е комплексен и трябва да бъде обмислен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още