IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 технологични прогнози, които не се сбъднаха до 2020 г.

Летящи коли, hyperloop амбиции и "супертелефони" са само част от нещата, които така и не видяхме

14:57 | 11.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

5. Облачният бизнес на Google ще изпревари рекламния ѝ

През последното десетилетие продаването на облачни услуги се превърна в голям бизнес за Amazon, Alibaba Group Holding и Microsoft. Урс Хьолзле, директор на Google, видя задаващата се промяна и през 2015 г. прогнозира, че рекламните приходи на Google ще надминат тези от реклама до 2020 г. Оттогава до днес Google върви по петите на Amazon Web Services, но има още много, за да надмине рекламните си средства. Очаква се облакът да носи около 15% от приходите на Google за 2019 г., в сравнение с 85% за рекламата.

6. Huawei ще направи “супертелефон”

През 2015 г. Huawei Technologies прогнозира “супертелефон” до 2020 г., според ZDNet: “Вдъхновени от биотехнологичната еволюция, мобилните телефони, които в момента познаваме, ще се превърнат в супертелефони”, посочва Шао Ян, стратегически маркетинг президент на Huawei. “Чрез еволюция и адаптация супертелефонът ще бъде по-интелигентен, разширяващ и дори трансформиращ нашите представи, позволяващ на хората да стигат по-далече от всякога”. Не е напълно ясно какво означава всичко това, но то вероятно не се е случило още. В крайна сметка Huawei се оказа в центъра на търговската война, а сега се фокусира повече върху среден клас телефони за вътрешния си пазар.

7. Toyota ще направи напълно автономни коли

Автомобилните и технологичните компании бяха убедени през това десетилетие, че компютрите скоро ще могат да карат коли по-добре от хората. През 2015 г. Toyota Motor Corp. заяви, че ще има напълно автономна кола на пътя до 2020 г. Не беше нужно много време, за да се уталожи цялата еуфория в индустрията. През 2018 г. пешеходец почина след катастрофа със самоуправляваща се кола на Uber. През 2020 г. брандът Lexus на Toyota ще представи кола, която може да се движи сама по магистрала, но директорите на компанията посочват, че фирмите “преразглеждат сроковете за пълното интегриране на изкуствения интелект”. 

8. Биткойнът ще достигне стойност от 1 млн. долара

Джон Макафи, спорният технологичен магнат и влиятелен глас в общността, занимаваща се с криптовалути, прогнозира, че стойността на биткойна ще достигне 1 млн. долара до края на 2020 г. Макафи обяви прогнозата си през ноември 2017 г., около три седмици преди сривът да изтрие 83% от стойността. Биткойнът някак се възстанови, но сегашната му цена - 7200 долара, е далеч от очакваното от Макафи.

9. Dyson ще продаде електромобил

Само преди две години производителят на прахосмукачки заяви, че ще продаде електрическа кола до 2020 г. Тази година обаче Dyson прекрати проекта, посочвайки, че не е търговски оправдан.

10. Uber ще пусне летящи коли

Когато Uber Technologies обеща това, тя си даде само три години за изпълнението му. Със сигурност обаче няма да можете да си наемете летящ Uber в близката година. Компанията продължава да разглежда концепцията с регулаторите. Тази година Uber добави форма на летящи превози към портфолиото си, като започна да предлага хеликоптери в Ню Йорк. Миналия петък Uber заяви, че работи със стартъпа Joby Aviation за разработката на летящо превозно средство с нов краен срок - 2023 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 години
Процесорите се изграждат от кристали, а те имат атомен строеж; т.е. прекъснат строеж. Това означава че не може да се намаляват размерите до безкрайност...очевидно е. Всъщност, повечето "технологични" джаджи вече са почти достигнали максимума на оптимизация, и няма какво принципно ново да се появава вече. Камери, батерии, процесори. Вероятно ще имаме развитие в софтуера и основно искуствения интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Мур е бил доста близко, мобилни процесори на интел, които са с изкл. турбо бууст, консумират около 15W. Просто тук идва момента в който енергията няма толкова значение, колкото скоростта на процесора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още