IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сега не е точното време за успеха на умните часовници?

Очаква се този тип устройства да се развият и променят значително през следващите няколко години

13:56 | 06.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple Watch, от който вероятно няма да можем да избягаме тази седмица заради дългоочаквания му дебют на пазара, вероятно ще бъде много неща – ней-добре продаваният продукт по стандартите за умни часовници, еволюция в идентичността на Apple и ключов момент в историята на преносимите устройства.

Но, ако погледнем сериозно, той едва ли е бъдещето, пише Wall Street Journal.

Това не е удар срещу Apple или някой от другите производители на умни часовници, чиито устройства имат същия дизайн и технологични ограничения. Това не означава обаче, че всеки, който не се описва като човек, ползващ нови технологии, може да предпочете да избегне цялата категория на преносимите устройства, поне през следващите няколко години.

„Дори и сред мобилните устройства, умните часовници са категория, която ще се развива с главозамайващ темп през следващите 2-5 години“, пише авторът на анализа Кристофър Мимс от WSJ.

“Сега има огромни иновации в дисплейната технология за умни часовници“, твърди Дейвид Сингълтън, директор по инженерните въпроси на Android Wear, софтуерът за умни часовници на Google.

“Технологията през следващата година ще бъде значително по-различна от тази от миналата година. И ако ме питате коя ще доминира след пет години, не мога да ви кажа“, допълва той.

Не става дума само за дисплейни технологии, от които има най-малко половин дузина модели умни часовници. Възможностите на процесорите на умните устройства също отличават значително един модел от друг, както и видовете сензори, с които те разполагат.

Всички тези компоненти са адаптирани от смартфоните. В действителност модерните умни часовници по същество отговарят на въпроса: „Кои части от смартфоните си заслужава да бъдат сложени на китката на човек?“.

Защото миниатюризацията на тези компоненти се случва с бързи темпове, а всеки модел представлява различен аргумент за мисията на умните часовници.

Един от начините тези дебати да бъдат разрешени е потребителите да изберат часовници с функции, от които те най-много се нуждаят. Друг вариант е тези функции да бъдат стандартизирани, а умните часовници да приемат възможностите на други устройства, към които хората вече са показали своя афинитет – като смартфоните например.

"Определено смятаме, че ще станем свидетели на тенденция – преносимите устройства ще станат по-самостоятелни“, коментира Сингълтън.

Това означава, че умните часовници ще могат да се свързват с клетъчните мрежи самостоятелно, а това е нещо, което малко от тях правят в момента.

В момента умните часовници са спътници на смартфоните. Възможностите на Apple Watch са ограничени без iPhone. Същото се отнася и за Android Wear.

Има чудесни причини защо Apple, Google и други компании не настояват умните часовници да бъдат по-скоро самостоятелни мобилни компютри като Duo – умен часовник, който прилича повече на умна гривна. Видеото, социалните мрежи и другите активности, популярни на смартфоните, които набраха сили през последните няколко години „са преживявания, които не могат ефективно да бъдат използвани на китката“, твърди Ерик Мигиковски, главен изпълнителен директор на Pebble, една от компаниите, които рано влязоха на този пазар.

Дори и умните часовници да успеят да преодолеят част от ограниченията на интерфейса, свързани с размера им, всички технологии, с които сме свикнали, не могат да присъстват в едно устройство наведнъж. Поне не още.

Според WSJ за потребителите е по-добре да изчакат цялата мания да утихне, преди да се насочат към преносимите устройства. Почти сигурно е, че умните часовници на Apple, Google и на традиционните производители в бранша ще бъдат много по-различни след няколко години, благодарение на новите дисплейни технологии, процесорите, създадени специално за часовници, и независимите връзки към клетъчните мрежи. Това ще накара сегашните модели да изглеждат примитивни. Тук става дума за еволюция на различно ниво, не както постепенното подобряване на смартфоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още