IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадащата пазарна капитализация на Meta може да ѝ е от полза

Падайки под прага от 600 млрд. долара, компанията може да избегне нови антимонополни регулации

19:45 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Свиващата се пазарна капитализация на Facebook може да има положителна страна за технологичния гигант: възможността да заобиколи нови антимонополни задължения, пише CNBC.

Компанията, която наскоро се преименува на Meta, завърши борсовия ден във вторник с капитализация под 600 млрд. долара за първи път от май 2020 г. Цената на акциите ѝ спадна с 2,1%, благодарение на което пазарната капитализация се сви до 599,32 млрд. долара.

Границата от 600 млрд. долара е тази, която властите от Камарата на представителите избраха като праг за „обхващане на платформа“ в рамките на пакет от законопроекти за конкуренцията, насочени специално към технологичните гиганти. Ако Meta остане под този праг, тя би могла да избегне допълнителни препятствия, които законът би ѝ създал за това как може да управлява бизнеса си и да сключва сделки, докато по-големите Amazon, Alphabet, Apple и Microsoft ще бъдат обект на новите правила.

Може да отнеме доста време, докато някой от тези законопроекти се превърне в закон, ако това изобщо се случи. Написаното в тях все още може да бъде променено и дори както е първоначално разписано, правилата ще се прилагат за платформите за определен период от време и след като спаднат под прага за пазарната капитализация. Един от законопроектите на Сената, който наскоро премина през Съдебната комисия, всъщност използва по-нисък праг на пазарна капитализация от разглежданото от Камарата на представителите – 550 млрд. долара.

И все пак случващото се показва едно от предизвикателствата в създаването на закони, насочени към технологичната индустрия. Освен че трябва да се уверят, че законопроектите не решават остарели предизвикателства, след като времето им е минало, законодателите трябва да обхванат избрана група от компании.

Един от законопроектите, който може значително да повлияе на Meta, е Законът за конкуренцията и възможностите на платформите. Той би затруднил платформите, които покрива, да придобиват по-млади потенциални конкуренти.

Facebook вече се бори с антимонополен иск от Федералната търговска комисия, в който се твърди, че е използвала придобиванията на Instagram и WhatsApp, за да поддържа монополната си власт. Ако новият закон бъде приет, Meta ще трябва да се съобрази с него, а той може да ѝ попречи да прави подобни придобивания в бъдеще.

Версията на законопроекта на Камарата на представителите гласи, че когато федералните регулатори определят платформата като покривана от закона, тя трябва да има годишни нетни приходи от продажби или пазарна капитализация от 600 млрд. долара, коригирана спрямо инфлацията, по същото време или за предходните две години от определянето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още