IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде върви водната реформа?

Планът е изпълним, но всяко забавяне ще създаде огромен проблем

16:30 | 02.01.16 г. 3
Накъде върви водната реформа?

Има ли ползи от реформата?

„Ние сме първата асоциация с готово регионално  прединвестиционно проучване и първи в страната сключихме договор с ВиК оператор. С този договор Асоциацията по ВиК Смолян прехвърля всички публични активи –  системи и съоръжения, за стопанисване и поддръжка от оператора ВиК Смолян. Операторът се задължава да извърши инвестиции за повишаване на качеството на водата на социално поносима цена“. Така коментира ползата от промяната областният управител на Смолян Недялко Славов пред “Булаква“.

Така областта вече е готова за следващата стъпка – ВиК Смолян да кандидатства за финансиране по ОПОС през 2016 г. А единствените бенефициенти на водни проекти, допустими по програмата, са само оператори с вече сключен договор със съответната асоциация.

Един от най-важните проекти за града е вторият етап от водния цикъл на Смолян. Пред същото издание кметът Николай Мелемов изтъква още ползи: за поддръжката и експлоатацията на мрежата досега е отделян значителен финансов ресурс от общината. Вече това е задължение на оператора. Според договора общината ще има контролиращи функции и стриктно ще следи дали операторът ще изпълни ангажиментите си да инвестира в свързаност на населението към ВиК мрежата и за повишаване на качеството на услугата.

Но не всичко е розово. Областният управител  изтъква, че има проблем със събираемостта на вноските, които общините трябва да внасят в асоциацията. Засега по думите му не съществува правен механизъм за събирането им. Единствената регулярно постъпваща сума са 10 хил. лв. вноска от държавата и така е практически невъзможно наемането на експерти.

Ранни проекти

Тъй като голяма част от ресурса за води по ОПОС остава блокиран неизвестно докога, управляващите договориха с Еврокомисията да се строят така наречените „ранни проекти“. Те са за населени места, които отговарят на критериите на Брюксел – с над 10 хил. жители.

Планирано е да бъде отправена покана към общините Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен-Долна Митрополия за изпълнение на ранни ВиК проекти на обща стойност 402 658 587 лева, съобщи МОСВ. Очаква се строителните работи по обектите да започнат след  средата на 2016 г., в зависимост от готовността на бенефициентите.

Допълнителна процедура ще бъде открита и за още пет водни проекта за агломерации с над 10 000 жители. Те са с обща  стойност 116 989 791 лева. Общините ще бъдат поканени след положително становище на JASPERS  за съответните проекти, разработени по ОПОС 2007-2013 г. Становището на JASPERS  се очаква през януари 2016 г.
Целта на двете процедури да се работи по ВиК проекти, докато приключи  разработването на регионалните прединвестиционни проучвания, уточняват от екоминистерството.

Междувременно се работи по така наречените осем „фазирани“ водни проекта на обща стойност 233 млн. лв. Те не бяха довършени в срок през периода 2007 – 2013 г. Приключването и финансирането им се прехвърля към новата оперативна програма. Това са проекти на общините Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. На 23 декември екоминистерството отправи покана към осемте общини да реализират втората фаза на проектите. Крайният срок за подаване на предложения е 1 февруари 2016 г.

Цената на водата

През 2016 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да приеме 5-годишните бизнес планове, по които ВиК операторите ще работят. Плановете ще влязат в сила през 2017 г. и експерти коментират, че тогава неизбежно ни очаква повишение на цената на водата. Още повече, че след като ВиК дружествата станат изпълнители на европроекти, те ще трябва да осигурят заеми за съфинансирането им.

Колко работа остава?

От МРРБ отчитат, че вече е разработена законовата уредба, необходима за реформата. Предстои да се доразвиват подзаконовите нормативни актове. В момента на дневен ред са две наредби за регулиране на цените и на качеството на ВиК услугите.

На въпрос на Investor.bg какво следва да се предприеме, за да бъде реформата напълно завършена, експертите от министерството припомнят, че вече са изготвени и приети регионалните генерални планове за ВиК. Направени са списъците с ВиК активите. Всички асоциации по ВиК са учредени и работи по подписването на договорите с ВиК операторите. Има изготвена и приета Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България.

Според експертите реформата ще приключи през 2016 г.

Иван Иванов обаче коментира, че като цяло планът за водна реформа е изпълним, но е на ръба, защото всяко едно забавяне в сроковете ще създаде огромен проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/business/iran-says-boosting-oil-exports-depends-on-future-demand-reuters-3/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Някога в наше село с доброволен труд и самооблагане изградихме водоснабдяване на селото. Аз лично съм копал канал за полагане на тръбите. Днес по незнайни причини собственици на селското водоснабдяване се оказаха разни дебелашки фирми .....Какво ли още ни готви "демокрацията" и европейския съюз? От къде вземат пари те, за да пълнят фондовете си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Би било интересно да пишете повече за плановете по отношение на многобройните минерални извори в България! Защото както изглежда започнаха всички извори да изчезват в алчните лапи на чужди инвеститори, за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още