IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с последно предупреждение към България за либерализация на енергийния пазар

Ако до 2 месеца няма обяснение за прилагането на директивите за либерализация на пазара, София ще бъде дадена на съд

14:54 | 27.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК с последно предупреждение към България за либерализация на енергийния пазар

От Никола Димитров, Dnes.bg

Европейската комисия съобщи, че ако в срок от 2 месеца България не даде задоволително обяснение за това как спазва европейските стандарти в областта на преноса и доставката на газ и електричество, ще заведе иск срещу нея в Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Причината е, че сроковете за адаптиране на българското право към европейското са изтекли на 8 март 2011 г., а България и още 7 страни "не са направили нищо за прилагането им", съобщи Dnes.bg.

Става дума за две приети през 2009 г. директиви, които изискват разделяне на собствеността върху тръбопроводите и електрическите мрежи от доставката на газ и ток. Собствениците на преносната инфраструктура трябва да дават възможност на всички желаещи доставчици да пренасят енергоносители и енергия по тях, но отварянето на пазарите у нас още не е факт.

Европейското законодателство предвижда и засилване на правомощията на националните регулатори за функционирането на пазарите.

Има и по-ясно регламентиране на дейността на пазарите на дребно. В частност потребителите получават право до 3 седмици да сменят доставчика си на ток или газ, което според изчисленията на Брюксел може да спести средно 100 евро годишно на домакинство.

Еврокомисията вече сигнализира, че преди 2 месеца е поискала София да отвори пазарите си на газ и електричество за нови оператори.

Моделът на преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ще бъде разделяне по собственост в рамките на вертикално интегрираната структура Български енергиен холдинг (БЕХ).

Това в средата на февруари подчерта при представянето на законопроекта за промените в Закона за енергетиката пред парламентарната комисия по икономика и енергетика ресорният зам.-министър Делян Добрев. В законопроекта по юридически причини са посочени и трите варианта на преструктуриране, които Третият енергиен либерализационен пакет на ЕК дава възможност да бъдат избрани от големите енергийни компании в ЕС, но изборът в България е по посочения модел, уточни Добрев.

При разделянето по собственост на двете държавни електроенергийни дружества НЕК - в ролята на обществен доставчик на електроенергия - ще се занимава с производство и търговия с ток. Като собственост на компанията ще останат водноелектрическите централи (ВЕЦ). Електропреносната мрежа след разделянето ще стане собственост на ЕСО, който съответно ще отговаря за преноса на електроенергия и управлението на мрежата. Независимият преносен оператор ще трябва да изготвя 10-годишни планове за развитие на мрежата, които ще се утвърждават от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Останалите страни, които получиха днес последно предупреждение, са Кипър, Испания, Люксембург, Холандия, Румъния, Словакия и Естония.

Още новини от Европейския съюз четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още