IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотоволтаиците получиха подкрепата на европейската индустрия

EPIA предупреди, че такса ВЕИ е приета в нарушение на законите на ЕС и България и ще влоши инвестиционния климат в страната

11:11 | 21.12.13 г. 6
Фотоволтаиците получиха подкрепата на европейската индустрия

Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA) публикува отворено писмо в защита на ВЕИ сектора в България, критикувайки приетите от Народното събрание ретроактивни мерки срещу производителите на енергия от възобновяеми източници, съобщава Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

Визира се таксата от 20% за производители на енергия от фотоволтаични и вятърни централи. Ще уведомим Европейската комисия и ще поискаме незабавна реакция за мярката, която ще наруши инвестиционния климат за целия европейски сектор за възобновяеми енергийни източници, обявяват от организацията.

„След приемането на т.нар. такса за достъп до мрежата, приета от държавния регулатор през септември 2012 година и след това обявена за незаконна от Върховния административен съд, новата мярка се явява втората ретроспективна промяна на условията за инвеститорите в възобновяемата енергия”, се казва в писмото на европейската организация.

В отвореното писмо се изтъкват още и опасенията, че ретроспективната мярка ще засегне не само съществуващите фотоволтаични мощности, но и доверието на инвеститорите в страната.  Новата мярка ще влоши инвестиционния климат като цяло, а не само за фотоволтаичната индустрия.

Заплахата е не само за България, а мярката ще засегне цяла Европа, тъй като всяка ретроспективна мярка сериозно ще наруши изпълнението на поставените цели за 2020 година, сред които е и развитието на устойчив енергиен сектор, разчитащ на капиталови разходи.

В своето обръщение президентът на EPIA Винфрид Хофман посочва още, че решението за такса ВЕИ е в нарушение на няколко национални и европейски закони. На първо място промените в Закона за възобновяемите енергийни източници, защото те са направени без обществено обсъждане, а в последния момент – между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

Решението е в противоречие с предложенията на Европейската комисия и Световната банка, направени след анализ на енергийния сектор у нас, както и на принципите на две директиви – за популяризиране на енергията от възобновяеми източници и за еднакво третиране на участниците на енергийните пазари.

Писмото на европейската организация е адресирано до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, председателя на парламента Михаил Миков, енергийния министър Драгомир Стойнев и председателя на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
Едни мошеници подкрепили други мошеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Изказвания от типа "Така си подписал договора, сега ще търпиш" няма какво да ги коментираме. И неможах да разбера, как обществото и държавата е извлякла ползи от такива "инвеститори". Нито бюджета пълен, нито безработицата падна, нито енергията ефтина. Единственото за европромитите е "изпълнили сме поредната велика евродиректива", преизпълнили даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Гладни българи, въпросът за мен е принципен..Може ли да има ретроспективна промяна на закон, или не може. Според мен това не е нормално и носи повече вреди отколкото ползи. Но ако разбирахме точно тези неща ние(по-точно вие, но имам претенциите да съм що годе възпитан), нямаше да сме гладните българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Крадецът вика "Дръжте крадеца!" хахаха...!"...промените в Закона за възобновяемите енергийни източници, защото те са направени без обществено обсъждане..." - щото самият закон е правен след обстойно обществено обсъждане?"...за еднакво третиране на участниците на енергийните пазари...." - мда, досега много еднакво се третират участниците! Я ги питайте в НЕК колко им е еднакво да купуват ток от тези кърлежи!Те да не врещят много по България, защото какъв сатър им готвят и в други, не толкова гологъзи като нас държави! Тепърва ще гледаме какво ги чака в Германия и Франция, щото и там хората не си берат парите по дърветата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Искам инвестиционния климат да се срине и да спрът да идват такива алчни и жадни за кръв пиявици тука. Инвестиционния климат няма нищо общо със сключване на дългосрочни договори с държавата за да се цоцат жителите и. Ако на запад това му викат инвестиция, какво ги прави по-различни от вечно плютите руснаци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Лобистите в действие. Като сте толкова готини, защо трябва да ви субсидираме с по-високи изкупни цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още