IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 80% от домакинствата живеят с под необходимия за издръжка доход

За 7-те години от членството ни в ЕС издръжката на човек от домакинството е нараснала с 46%, над 1,6 млн. българи живеят в крайни лишения

15:08 | 23.01.14 г. 16
Около 80% от домакинствата живеят с под необходимия за издръжка доход

Близо 80% от домакинствата у нас живеят с доход на човек под необходимия за издръжка.

Издръжката на живота на един човек от домакинството е нараснала с над 46% за 7-те години от влизането ни в Европейския съюз (ЕС). За този период тя е нараснала от 384 лв. на близо 565 лв. на лице, изчисли КНСБ. Така на четиричленно домакинство в момента са необходими месечно около 2 260 лв.

Под линията на бедност остават около 23% от домакинствата у нас с общ доход на човек до 214 лв. Това означава, че над 1,6 млн. българи живеят в крайни лишения.

Според експертите на синдиката основен фактор за ръста на издръжката на живот за седемте години са държавно регулираните цени на енергоносителите. За 7 години цените на тока са се повишили с 35%, а тези на топлоенергията са нараснали с до 45%. Друг фактор е и политиката на поетапно приближаване на цените на акцизните стоки към минималните европейски ставки. Данните сочат, че за периода средният ръст на цените на алкохола и тютюневите изделия е 88,9%.

За увеличената издръжка на живот влияят и цените на горивата и на основните хранителни стоки.

В същото време при влизането ни в ЕС минималната работна заплата е била 180 лв. и за две години се е увеличила до 240 лева. След това обаче три години не е променяна. Според синдиката увеличенията след септември 2011 година компенсират частично пропуснатите. На минимална работна заплата при пълно работно време в края на септември 2013 г. са наети близо 193 хил. души, или 8,5% от всички работещи.  

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от близо 103 лв. през 2007 г. стига през 2013 година едва 150 лв. Средната пенсия е нараснала от 172 лв. на 295 лв. в края на миналата година.

Според синдиката данните говорят за провалени възможности в реализирането на догонваща политика за доходите и работните заплати.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че се задълбочават неравенствата в обществото. Така съотношението на дохода на 20-те процента най-богати към този на 20-те процента най-бедни от 4-5 пъти при влизането ни в ЕС вече е с разлика от 6,5 пъти.

По време на кризата, т. е. за петгодишен период, издръжката на живота на човек от четиричленно домакинство се е увеличила с близо 22%, или със 101 лева на лице. Синдикалистът напомни, че в този период има слаб ръст на доходите и сериозен на безработицата. По тази причина всяко по-нататъшно задържане на цените или дори спад на някои от тях няма да ограничи процеса на обедняване, смятат от КНСБ.

Ако продължи свитото потребление, което е водещ фактор за спада на производствените цени, от синдиката прогнозират намаляване на икономическата активност, фалити на фирми и освобождаване на персонал.

Работната заплата като основен източник на доход е средно 792 лв. през третото тримесечие на 2013 г. и нараства с 3,7% за едногодишен период. Броят на заетите обаче намалява с 0,8%. Повече от 611 хил. от наетите у нас са нископлатени работници и получават от 398 лв. до 629 лв.

Средногодишният темп на нарастване на издръжката на живот през 2013 г. спрямо предходната година е 1,6%. Ръстът при цените на хранителните стоки е 2,9% спрямо 2012 година, а при нехранителните – 0,3%.

Растежът на БВП спрямо останалите държави-членки не е никак розов, изтъкна Димитров. Според него не са докрай използвани възможностите за стимулиране на растежа.

КНСБ не очаква пазарът на труда да се възстанови през тази година. Ако се окаже, че процесът на икономическо възстановяване е устойчив, резултати може да се очакват към края на годината, според организацията.

По ниво на безработица от 12,9% през ноември 2013 година страната ни се нарежда на 7-мо място сред страните-членки, отчитащи най-високите й равнища. Най-ниска е безработицата в Австрия – 4,8%.

От КНСБ заявиха, че очакват и през тази година да продължи трудният процес по възстановяване на страната ни от икономическата криза. Затова според синдиката е обосновано да има адекватно увеличение на доходите и социалните плащания. От КНСБ настояват и за въвеждане на необлагаем минимум също с цел стимулиране на потреблението, което да създаде нови работни места и да съживи икономиката.

Според президента на КНСБ отварянето на пазара на труда ще окаже допълнителен натиск за по-високи заплати, особено за търсените специалисти. Затова той е „умерен оптимист“, че доходите ще се повишат.

“Ако премахнете задължението за графици за отпуските, премахнете давността, за да е сигурно, че работникът няма да „изгори“ с полагащите му се дни”. Така Димитров отговори на предложението на правителството за намаляване на административната тежест малки фирми до 10 души да не изготвят такива графици. Той обаче смята, че режимът за всички фирми – и малки, и големи, трябва да е еднакъв.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"В Африка дето хората няма какво да ядат, нямат вода за пиене, стрелят ги безнаказано за кеф по улиците, *** като мухи от спин и други болести, няма такъв рев, нихилизъм и нещастие.Обобщение: Спрете да ревете и да дуднете "Никоя *** не може да бъде обвинена за грешна логика или неправилни изводи! - извода който налагаш ти с примера си от Африка е: Спрете да ревете и да дуднете като хората В Африка, за да няма какво да ядете, за да нямате вода за пиене, за да ви стрелят безнаказано за кеф по улиците, за да мрате като мухи от спин и други болести!! - на тебе плащат ли ти за да налагаш таз имаймунска логика или ти идва естествено от вътре ;))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
kony
преди 10 години
Не си прав - ако човек работи за заплата, с нея най-малко трябва да си покрива текущите разходи, пък какви спестявания, акции, имот или наследство има НЯМА ВРЪЗКА с положения от него труд /за който му се плаща/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
mick
преди 10 години
Доходите трябва да се гледат само за хората които нямат собственост. Който има собственост за над да речем 50 хил. и има малки доходи - ами явно така е решил да живее и няма право да се оплаква и не трябва да влиза в статистиките даже. Щото малкият доход е негово решение - държи си на склад собствеността, не печели от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
mick
преди 10 години
"имотни бедни" - това е като дървено желязо. Да имаш богатства за стотици хиляди и да се определяш като работещ беден... Не е работа на държавата да се грижи за такива "бедни". По вода ходят, жадни стоят.. Това е нов вариант на чичо Скруч. Работещи бедни са тия които нямат нищо и не могат да заделят нищо настрана в продължение на години. Повечето дето се оплакват са състоятелни, но пък искат някой да им дава помощи щото сегашните им доходи са малки - не искат да си пипат богатството. То било отделно - държат си го на склад!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
А да си чувал за работещи бедни ? Същото важи и за имотни бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
mick
преди 10 години
Повечето българи не са бедни, виж може да нямат достатъчно доходи, но това е друго. Повечето семейства имат собственост за над 100 хил. лева. В чужбина ако един американец да речем има 50 хил. долара въобще няма да каже, че е беден, въпреки разликата в стандартите на живот. Същото е и в Европа.Беден е този който няма собственост и трябва да разчита само на заплата и помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Българите са най-бедни и най-нещастни, защото всички са ревльовци като теб и не се уморяват да четат статистики колко са зле а ако случайно в някой ден не излезе никаква статистика колко са зле, започват сами един на друг да се оплакват колко са зле, че иначе им липсва.Този негативизъм, като пропие едно хубаво цялото общество, става тягостно да живееш, да работиш да мислиш да създаваш, не остава нищо светло в живота което да те прави креативен, защото от всякъде се чува РЕВ С ЦЯЛО ГЪРЛО. Най-големия проблем е националния ни нихилизъм. Ако се направи класация по това, съм убеден че ще сме на първо място с двоен резултат на втория. В Африка дето хората няма какво да ядат, нямат вода за пиене, стрелят ги безнаказано за кеф по улиците, *** като мухи от спин и други болести, няма такъв рев, нихилизъм и нещастие. Обобщение: Спрете да ревете и да дуднете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
4% дефлация в цените на производител за 2013 г.Малоумният и малограмотен *** Дянко е за обесване направо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
В една държава, където милиционери и ДС мутри са управляващи и бизнесмени няма как да е друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Около 80% от домакинствата живеят с под необходимия за издръжка доход.........................Абсолютно е вярно това число! И неговият размер се дължи най-вече на едно - рекламираната, до скоро, масова измама - "да си генерираш задлъжнялост" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още