IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Проблемите на Спешна помощ ще се решат със смяна на модела*

Министерството на здравеопазването е поискало 20% увеличение на заплатите в Спешна помощ от догодина

10:38 | 31.05.14 г. 4
Ст. Константинов: Проблемите на Спешна помощ ще се решат със смяна на модела*

Големият проблем на Спешната помощ у нас е в липсата на ясна стратегия кой модел на работа ще се следва. Има голямо съпротивление дали на адреси да работят лекари специалисти или да се премине към системата на парамедиците. Това каза бившият здравен министър Стефан Константинов пред БНТ.

Той посочи, че около 70 милиона евро са нужни за реформата в Спешна помощ у нас и това е извод, направен още преди години след анализ. Според него само осигуряване на средства обаче не е достатъчно, необходима е промяна на модела. 

„Проблемът винаги е във финансовото министерство”, каза бившият здравен министър. И посочи, че когато става дума за осигуряване на средства, реформата винаги остава на заден план.

Той акцентира, че проблемът ще се реши, когато се работи в двете направления – осигуряване на финансов ресурс и да се избере кой модел трябва да се приеме у нас. „Ако приемем, че се осигурят парите при сегашния модел нещата пак няма да работят и до няколко години отново ще има проблеми”, категоричен е Константинов.

Според него България може да възприеме модела на Германия или на Израел, където е доказано, че спешната помощ функционира адекватно. Това обаче според него може да стане само след консенсус в обществото.

Константинов припомни един от проблемите на Спешна помощ у нас – сега само 20 процента от повикванията на спешния телефон реално са спешни обаждания. „Затова трябва да се отговори на въпроса дали Спешна помощ ще покрива само спешните случаи или всички обаждания. Умните държави са решили въпроса с парамедици – тоест спасяват всички, без да е нужна специализирана лекарска намеса”, каза Константинов.

Към това мнение се присъедини и генерал Стоян Тонев, който е заместник-кмет на Столична община с ресор „Здравеопазване”. Според него също големият въпрос е да се даде отговор каква е задачата на спешната помощ – да реагира чрез високи специалисти или чрез парамедици. „Трябва наново да се построи Спешната помощ, иначе до три години ще възникнат същите проблеми”, категоричен е Тонев.

Предложеният за уволнение шеф на Спешна помощ София-град д-р Георги Гелев каза, че е искал срещи с министър Таня Андреева, но тя е отказала. „Задължителна е комуникацията между нас, като се има предвид, че в столицата са най-много хората”, смята Гелев. Той каза, че по европейски стандарт 90 екипа трябва да работят денонощно, по медицински стандарт трябва да са 60, а сега щатът е 36 екипа и днес на работа са 17 екипа. „Ако продължи така с тази липса на кадри, ще се стигне до трансформиране на лекарските във фелдшерски места и ще се мине към американския модел на парамедици", смята Гелев.

Пред "Нова телевизия" заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обясни, че Здравното министерство е поискало от Министерство на финансите 20 милиона, за да се гарантира 20% увеличение на заплатите в Бюджет 2015. "Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата”, каза той.

В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение на заплатите са нужни около 10 милиона, поясни Пенков.

„Намерението на колегите да напуснат работа, за да защитят своя ръководител, може да се определи единствено като криза. Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Георги Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно”, каза д-р Пенков.

Преди дни в Спешна помощ в София започнаха масови протести и работещите там започнаха да си подават оставките. Причина за тях станаха множеството нарушенията, констатирани при проверка на "Медицински отид" по повод поредния фатален случай в столицата.

 

Последна актуализация: 16:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Винаги ми е било странно, как наистина разбирате от всичко. Лошото е, че и тези, които трябва да организират нещата, разбират колкото вас. Генералът, с ресор здравеопазване. А Деси Атанасова да си спомни тя самата как оряза бюджета на болниците, започна масови ревизии и хората искаха да напускат, защото нямат заплати.Това, с парамедиците звучи разумно. Първа помощ и възможно най-бързо транспортиране до лечебно заведение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Безспорно ОПЛ трябва да откликват първи на пациенти в съзнание преди да се изпратят парамедиците да транспортират болния.Ако системата се задейства напразно плаща или пациента или ОПЛ !!!!!!!!!!!!!Иначе ОПЛ да дават безвъзмездни дежурства в ЦСМП според броя на пациентите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
4i40
преди 9 години
За 5-10 мин медицинското лице е до болния и ще направи нужното за неотложна помощ. Така ще се освободят линейките за спешни ситуации.За пациенти с оплаквания касаещи личният му лекар, заплащането се взема от сметката на джипито....Отпада изискването личния лекар да е на разположение 24ч, разпределя се работа и финансиране на закъсали болнични центрове, решава се един многодишен проблем със проблемите на "бързата помощ"...Като за лаик толкова......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
4i40
преди 9 години
Всички лекари по спешните центрова са на ясно със сегашния модел - борба за спешно болни по скъпите пътеки и неглежиране на слабоплатените. Болните са стока и колкото е по-голяма принадената им стийност , толкова по-големи са заявките за обслужването. Не мога да твърдя за явна корупция във взаимоотношението между линейка и приемаща клиника , но ако се разрови човек , може и да намери.Какво може да се направи ? След политиката и футбола, започнахме да разбираме и от бърза помощ.......Здравната каса и министерството на здравеопазването обявяват условия за включването на спешни и неотложни кабинети от всички здравни заведения на територията на населеното място.( примерно - преглед и евентуална първа помощ - 50 лв...)При получаване на сигнал на тел 112 от пациент, оператора преценява дали оплаквания от рода - висока температура, повишено кръвно или болки в кръста са за за реанимобил или за кола от близкото до събитието лечебно заведение.Всяко от тези заведения има "червен" телефон ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още