IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се повишава вноската за здраве?

Здравната вноска не е адекватна за пакета услуги, който покрива, смятат лекарите, за пациентите ползите от повишаване са спорни

10:53 | 06.11.14 г. 39
Трябва ли да се повишава вноската за здраве?

Лекари и пациенти се разминаха по въпроса за повишаване на здравната вноска, стана ясно от дискусията между Димитър Петров, експерт в Българския лекарски съюз и Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" по БНТ.

От една страна медиците от Българския лекарски съюз (БЛС) настояват още от догодина вноската за здраве да се повиши, защото в момента тя не е адекватна за пакета здравни услуги, които покрива. От друга страна представителят на пациентите не вижда полза от повишаването на осигуровката, защото липсва контрол при разходването на средствата.

За лекарите вариантите са или да се намерят повече пари, или да се свие този пакет услуги, което значи да се лекуват по-малко заболявания с по-малък обхват.

Димитър Петров обаче уточни, че преди да се премине към повишаване на вноската, трябва да се реши въпросът с това държавата да внася пълния размер на вноските за лицата, които осигурява, а не наполовина, както е в момента. БЛС предлага това да става плавно в продължение на няколко години, но този процес да започне, защото България има най-ниския процент на здравни вноски в Европа. Той даде пример с Германия, където тя е 14,7%, а в повечето европейски страни – в порядъка между 11 и 15%.

Ако вноската бъде вдигната с 4 процента например, качеството на здравните услуги ще бъде много-по високо, заяви Петров. Според него с повишаване на здравната вноска ще получаваме по-добро здравеопазване.

„Здравето и здравното осигуряване са скъпи дейности навсякъде по света“, заяви експертът от БЛС. Той обясни, че по-доброто здравеопазване ще се изразява в по-добър достъп, защото сега направленията не стигат, в по-широк обхват на лечението, по-добри диагностични методи на лечение, по-мотивиран персонал, който ще спре да напуска държавата.

От своя страна Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" смята, че не трябва да се вдигат здравните вноски. „Българският пациент през последната година горе-долу два пъти повече е платил от джоба си под масата, отколкото държавата е дала“, заяви той. Според него държавата като най-некоректния платец трябва да започне да си изпълнява задълженията. Едва след това да се говори за повишаване. Дори с 20 процента да се повиши вноската, проблемите пак остават, категоричен е той.

Димитров смята, че първо трябва да се помисли за контрол върху събираемостта на вноските, който сега е неефективен. Ако това се случи, може да се окаже, че ще се появят близо 1 милиард лева в системата, заяви той. И допълни, че докато здравеопазването не се превърне в национален приоритет, колкото и пари да се дават, те пак ще изтичат някъде.

Петров пък посочи, че това е свързано с увеличението на парите за здраве, заделяни от БВП. Сега у нас за здраве се заделят 4%, а в Европа са 7%-8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
oooooooo , измислил съм мнооооо семпъл модел . Само дето никой няма да го въведе :) Слагаш 10 г давност и всеки доплаща до размера на неосигурените периоди . За 10 години = 120 месеца - не си бил осигурен 30 месеца - чудесно ; плащаш 25 % от стойността на лечението и си готов . А ако си се осигурявал през всичките 120 месеца - не плащаш нищо . И така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Ако има легло (за което плаща друг) ще се намери кой да легне в него"(лекарски жаргон)Демек колкото и пари да се изсипят, ако не спрат злоупотребите ефекта ще е близо до нулата. За осем години, при спад на населението с 476 хил. души, постъпилите в болница се увеличават с 627 хил.http://represia.blog.bg/politika/2014/05/15/.1265248
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 9 години
Така е.Все пак трябва да се дефинира някакво просто правило. Примерно, възстановяването на пълни права за медицински услуги да бъде при наличие на вноски равни на (броя години на пациента минус 18)* 12, но не повече от примерно 480. Българите в чужбина и аборигените при нас трябва да плащат както останалите, ако искат да ползват здравната система на равно с нормалните хора, които не лъжат системата. Равенство има между равни.Искаш да ползваш пълен капацитет на системата, плащаш всичко което дължиш на равно с другите...А не получаваш диагноза навън, връщаш се плащаш две-три надници, решаваш си личния проблем, връщаш се обратно и оставяш останалите дълг на системата за плащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
diasnoto
преди 9 години
Има няколко проблема за решаване, преди увеличаване на вноската, което може би е неизбежно:1. възстановяване на права- да става след изплащане на цялата дължима сума, а не на X месеца2. спешна нужда/или просто здравна нужда за ***/- абсолютно задължителни, подсъдимост при неплащане 0.5%-0.75%, целево харчени за спешна помощ и скрийнинг/превенция. *** да си плащат, за това което ползват3. за самата доболнична/болнична помощ- останалите от тези 0.5%-0.75% до 8, 9 или 10%- тези така или иначе не ги плащат всички. т2 решава проблема с ползването на бърза помощ. Болнична ползват само които плащат4. определен процент от тези по т3 се предоставят като ваучер за допълнително здравно осигуряване- ползвам такова и разликата в услугите е огромна. Всеки е свободен да доплаща към ваучера в зависимост от желаното покритие от частния фонд.5. +1% осигурително бреме при тютюнопушене; +1% при трайно наднормено тегло без медицинска причина; +1% при злоупотреба с алкохол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 9 години
Не става дума само за плащане - проблема е че в момента е оставена врата през която се източва здравната каса . Ако някой не се е осигурявал 20 г ( *** ) или работи в чужбина в момента срещу 33 вноски за 16.80 си възстановява правата ( притежава същите права като теб ) и може да му се извърши мозъчна операция да кажем за 50000 лв. като приноса на тези хора в системата за 20 г. е точно 554.40 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
По принцип застаряването на населението повишава количеството ползвани здравни услуги . В бг има фундаментални демографски проблеми който изчерпват социалните фондове и това е неизбежен проблем . Въпросът е - от къде да започнем ? Според мен вдигането на вноските трябва да е последното нещо което да се направи . Преди това "солидарния" модел трябва наистина да стане "солидарен между осигурени" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
BigBear
преди 9 години
Съгласен съм.Знам че е не хуманно, но всички трябва да плащат иначе няма лечение. Защо за да ядеш хляб и вода трябва да платиш, а за лекар не. Ако не ядеш и пиеш вероятно ще умреш доста по-бързо, от колкото от повечето болести с които се занимават лекарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
не всички работещи в бюджетния сектор са "държавни служители"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
BigBear
преди 9 години
Качеството няма да стане по-високо. Нека да решаваме проблемите един по един. Сега за тези пари не лекари, а санитари няма да задържим в страната.Срещу 21 лева здравна вноска на месец, колко месеца трябват за да натрупа отделната партида сума нужда да плати една проста операция струваща примерно 2000 лева при нас и 10 хиляди евра навън?Трябва много път да се извърви докато системата се балансира от към приходи. Отделно, за да се изучиш до компетентен лекар трябва много повече време от повечето професии. Тук всички ще купят примерно Атера на 20 - 30 ст, тоест на 10 пъти по ниска цена от пазарната, но иначе сме за правото на всеки да бъде лекуван ако може едва ли не безплатно...Така че в момента плащаме практически нищо, но въпреки това лекарите лекуват децата и родителите ни почти безплатно. Респект към тези които останаха в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 16
mnz
преди 9 години
Ясно е, че като не стигат парите за здравеопазване, значи вноската трябва да се увеличи. Няма откъде от друго място да дойдат още пари за да запълним дупката.Друг е въпроса за диференцирането на вноската според регионалното разположение на хората. Има цели региони в странта, къде най-близката болница е на 50-60 че и повече км. В такива райони, където се предлага по-малко здравопазване е редно и хората да плащат по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още