IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Матеев: Регламентът за търговските вериги натоварва КЗК с несвойствени функции

Взаимоотношенията между веригите и доставчиците трябва да се уредят в търговските закони, според изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия

12:42 | 16.05.15 г. 3
Й. Матеев: Регламентът за търговските вериги натоварва КЗК с несвойствени функции

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се натоварва с несвойствени функции по отношение регулацията на взаимоотношенията между големите търговски вериги и доставчиците им.

Това коментира в предаването “Седмицата” по Дарик радио изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Припомняме, че Парламентът гласува на първо четене промени в Закона за защита конкуренцията, които предвиждат предварително одобрение на договорите между магазини и доставчици за предприятията с годишен оборот за предходната година над 50 млн. лева. Въвежда се понятието „значителна пазарна сила“, при злоупотреба с което се предвижда глоба до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година.

Матеев посочи, че Световната банка е препоръчала взаимоотношенията между търговци и доставчици трябва да се регулират в търговските закони. Той допълни, че в някои държави за конкретни сектори от икономиката дори са приети специални закони, в които се разглеждат нелоялните търговски практики.

“КЗК се натоварва с несвойствени функции. В българската среда знаете какво означава това. Всички сме притеснени от това понятие, с което ще се глобяват всички над 50 млн. оборот – “значителна пазарна сила” е неясно понятие, тепърва ще се дефинира от КЗК и имаме големи притеснения по какъв начин този въпрос ще бъде разрешен”, коментира Матеев.

Той допълни обаче, че много от новите постановки, които залягат в закона, касаят нелоялни търговски практики “от миналото” и търговците нямат проблем с това те да бъдат регламентирани.

Съсобственикът на “Тандем – В” Кирил Вътев посочи, че не веригите са виновни за проблемите на доставчиците, а цялостната среда, която политиците са оставили да се сформира “от само себе си”. "Няма държава по света, включително родината на веригите Германия и САЩ, където има най-висока пазарна конкуренция, търговските вериги да са в центъра на населените места”, коментира Вътев.

Той допълни, че веригите имат много предимства, най-привлекателни са за потребителите и няма производител, който да не иска да работи с такива партньори. Проблемът е обаче в нереципрочните и неравнопоставени клаузи в договорите, които се сключват с доставчиците.

Според него 800 хил. семейни магазини са затворили, защото нямат шанс за оцеляване. “По правилата на белия свят трябва да работим и правилата трябва да са прозрачни”, посочи той и допълни, че правилата са отдавна наклонени в полза на веригите.

“Никой не е против веригите, но начинът, по който стоят нещата, води до обезкръвяване на българските производители, довеждането им почти до фалит. До 2009 г. потреблението на хранителни стоки в България растеше, от 2010 г. – спада, и сега статистиката отчита за 2014 г. спад в потреблението на хранителни стоки. През тези пет години всяка година търговските вериги продължаваха да утежняват условията за българските си доставчици. Получава се страхотна преса”, заключи Вътев.

Същевременно Матеев допълни, че всеки доставчик може да си избере да работи с конкретни вериги, работещи на пазара, в зависимост от техния бизнес модел. По думите му производителите биха могли да инвестират и в изграждането на свои вериги магазини. Той предупреди също, че промените в закона може да доведат до увеличение на крайните цени за потребителите и до излизане на още чужди инвеститори от страната, като изрази опасения, че се прави опит да се изкупят вложенията им на ниски цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Либерализмът е катализатор за ускорение на гниенето на капитализмът. А фашизмът е миризмата от изгнилият вече капитализъм. http://chetohche.blog.bg/***/2015/04/26/plosyk-danyk-i-malyk-danyk-malka-dyrjava-malka-dyrjavnost-sl.1356933Затова приветствам икономическото споразумение със САЩ. Като се давят, да се давят всички. Нека всички да взимат до 300 лева и без договор и осигуровки. Нека душманите български бизнес да изгният, и да вървят в пъкълът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
БСП защитава интереса на българката капиталистическа върхушка и българската мафия. Десните партии защитават интереса на чуждата капиталистическа върхушка и чужда мафия. Значи така наречената българска армия е противонародна армия. БСП защитава интереса на българските зверове - хищниците. Десните защитават чуждият звяр - чуждият хищник. Войните стават когато хищниците започнат да се бият за ограничения ресурс. Преди това хищниците имат много плячка - агнетата - нисшата класа - работниците. След войната на хищниците, настъпва свобода и превес на агнетата - нисшата класа, и настъпват либерални и икономически напредъци. Но хищниците почват пак да се размножават, цикълът се повтаря. Числото на ХИЩНИКЪТ Е 666, хищникът е КАПИТАЛИЗМЪТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Лявото иска да даде на всеки въдица и познание за риболов и рибовъдство. Дясното иска да продаде въдица на всеки, на който няма пари да бъде нает трудът му за риболов и търговия с риба. Но как ще се спечели от риба, как ще се завърти капитал, нали трябва да продаваш риба. Значи на кредит трябва да я продаваш. Защото ако всеки си лови достатъчно риба, търговия няма.. Но все някой ще трябва да ти купи рибата, затова ще отвориш банка, за да дадеш кредит, който кредит ще дадеш на своите рибари, за да си купят още риба. И така докато банката ти фалира, защото работниците ти - ще потребляват ли от твоят магазин или ще ти връщат кредита. И ТАЗИ КРИЗА НА КАПИТАЛИЗМА Е ВЕЧНА. Рибата са всички стоки и услуги.Световният дълг е равен на световните спестявания. Спестяванията на обикновеният човек не са принадена стойност, защото той ще ги изхарчи - рано или късно. Но останалите спестявания са ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ. И всичкият световен дълг е равен на принадената стойност на капитализмът в светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още