IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати са скептични за ново решение за минималната заплата

Социалните партньори днес ще повторят за пореден път позициите си по въпроса, коментират бизнесът и синдикатите

09:31 | 26.05.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Работодатели и синдикати са скептични за ново решение за минималната заплата

И работодатели, и синдикати са скептични, че днес ще се постигне различно решение за минималната работна заплата в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Социалните партньори днес отново ще повторят за пореден път позициите си по въпроса. Това стана ясно от коментарите на представители на КНСБ и БТПП пред телевизия Bulgaria On Air.

Днес Тристранният съвет ще обсъди размера на минималната работна заплата на извънредно заседание, след като миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Министерския съвет за увеличението ѝ. Делото беше заведено през март от национално представителните работодателски организации.

Те ще разгледат новия проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната за 2015 г., който не се различава от предходния.

С постановлението бяха определени нови размери на минималната работна заплата за страната - 360 лв. от 1 януари 2015 година и 380 лв. от 1 юли 2015 г. Постановлението обаче не бе обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането му. Основен мотив за завеждане на съдебния иск беше именно непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Тристранката.

Кабинетът веднага обяви, че няма да обжалва решението на съда, а решението на кабинета ще бъде прегласувано максимално бързо при спазване на процедурите.

Пред телевизия Bulgaria On Air председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов коментира, че независимо от мнението на социалните партньори правителството ще предложи и ще приеме свое решение за повишение на МРЗ.

Той повтори позицията на БТПП, че настоява минималното възнаграждение да се обвърже с оценка на въздействието, което досега не се прави. От Палтата искат и изработването на методика, по която МРЗ да се определя по обективни критерии – производителност на труда, средна работна заплата, промени в доходите, а не в зависимост от натиска на синдикатите върху кабинета. Именно този натиск доведе до ситуацията днес, каза Симеонов.

Той се аргументира, като посочи цифри – за периода 2010-2014 минималната работна заплата е нараснала с 42%, а средната заплата – с 28%, производителността на труда е с ръст 9%, тоест всичко останало отива в сивия сектор, допълни Симеонов.

И обясни, че заради по-високата МРЗ работодателите или намаляват броя на служителите, или минават към наемане на половин работен ден или други хватки, чрез които се избягва плащането на по-високо възнаграждение. Но нито една от тези алетарнативи не е желана, верният път е да се повишава проиводителността на труда и тогава доходите, посочи Симеонов.

По мнение на Николай Ненков от КНСБ в рамките на НСТС е сложно да се реши въпросът с определянето на минималната работна заплата. Според него първо трябва да се обсъди формулата в работни групи и после да се приеме от Съвета.

Минималната работна заплата трябва да се определя от обективни фактори, категоричен е и Ненков. Той посочи, че това следва да са инфлация, ръст на производителността на труда, средна работна заплата, праг на бедност и други коннюнктурни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
Как го реши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
rover
преди 8 години
Твоят пост е виц, не коментар. Да, сам ще си носиш въжето, от синдикатите няма да ти осигурят такова.Как звучи,а? Ами точно като твоят пост, само че с обратен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 8 години
Ако ТИ плащаш заплати, имаш право да правиш предложения. Ако си наемник - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Иначе си прав за някои работодатели. Сякаш са им длъжни, че дават работа. Няма такова нещо. Обвързаността е взаимна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Схемата по определяне на минималната заплата е погрешна. 360 лв. в София, 360 лв. в Силистра. При положение, че разходите ми за труд са еднакви и в двата града, аз бих избрал мястото, което ще ми предложи по-добра транспортна свързаност, по-голяма близост на администрацията и по-голям достъп до пазара. Важно е минималното заплащане да се определя на база регионални характеристики. Нужна е и нова схема при неговото определяне. Вече съм давал този пример - минималното почасово заплащане да е % от средното почасово. Да речем - да варира в границите между 40 и 60%. Като всяка община или област да може сама да решава какво да е съотношението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
MarkoM
преди 8 години
То според работодателите на работника дори не следва да му се плаща заплата,а по-скоро следва той да плаща такса на работодателите, че те са му осигурили работно място......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още