IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциален ръст на разходите за здраве от БВП залага актуализирана стратегия

Нов механизъм на финансиране на медицинските дейности и акцент върху извънболничната помощ са част от намеренията до 2020 г.

18:08 | 09.10.15 г.
Потенциален ръст на разходите за здраве от БВП залага актуализирана стратегия

Споменава се и за нуждата от създаване на адекватни условия за развитие на доброволното здравно осигуряване чрез медицински застраховки, които да позволят на гражданите достъп до желани здравни услуги в страната и в чужбина извън създадените механизми за финансиране с публични средства.

Лимити и контрол на разходите

Важен акцент от стратегията е въвеждането на ефективни механизми за планиране и контрол на разходите. Това ще става чрез въвеждане на разходни тавани на общите разходи за здравни услуги, заплащани с публични средства, регулиране употребата на скъпоструващи диагностични и лечебни технологии, контрол на медицинската дейност и др. Според управляващите използването на тези подходи през следващите години несъмнено ще доведе до по- ефективно управление на разходите за здравеопазване.

Въвеждане на оценка на здравните технологии също е с цел намаляване на разходите. Наред с това идеята е да се ускори достъпът на пациенти до иновативни методи за диагностика и лечение. Очаква се да се следват стриктни изисквания за заплащане само на технологии и лекарства, които имат доказан клиничен ефект и безопасност. Ще се прави внимателна оценка преди да се допусне заплащането на препарат с публични средства с оглед нарастващото ниво на разходите вследствие въвеждането на нови технологии и лекарствени продукти.

Лекарствена политика

В стратегията са описани въвеждането на отстъпки от цените на лекарствата, които ще се договарят между НЗОК и фармацевтичните компании – нещо, което става задължително, а досега беше пожелателно. С мярката държавата смята да ликвидира част от ежегодно трупания дефицит в бюджета на Здравната каса.

Основен елемент от рационалната употреба на лекарствата е генеричната лекарствена политика, пише още в документа на МЗ, като се уточнява, че работването на генерична политика означава достъп до качествени, ефикасни и безопасни лекарства при по-ниски разходи за лечение и достъпни цени. Но в същото време не се посочват конкретни мерки за стимулиране на тази политика. Стратегията обаче споменава за обучение на лекарите на принципите на рационално предписване на медикаменти, като се посочва, че такова следва да се предложи на студентите по медицина, а и на работещите лекари като част от продължаващото следдипломно обучение.

Подобряване на спешната помощ

В раздела от стратегията за Спешната помощ се говори за необходимост от въвеждане на стандартизирана триажна система за оценка и приоритизиране на спешните случаи на всички нива на системата за спешна помощ. Също така и за внедряване на парамедици и въвеждане на система за непрекъснато обучение и оценка на знанията и уменията на работещите в системата.

Болничният сектор – консолидиране, комплексност на услугите и селективно договаряне

Като се маркира, че наличната болнична инфраструктура е неравномерно разпределена на територията на страната, със свръхконцентрация на болнични структури на места и недостиг на други, документът описва новата задължителна Национална здравна карта като път към  оптимизиране на болничния сектор. Също в тази посока е консолидацията в сектора. Според записаното тя ще осигури на пациентите на едно място и под един покрив възможно най-голям обхват медицински услуги. Освен възможностите за коплексно обслужване на пациентите, тази консолидация ще осигури максимално ефективно използване на болничния капацитет, смятат от министерството.

Последна актуализация: 07:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още