IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Петров: Бизнесът настоява за стабилност

Подготвя се ново споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок, каза зам.-министърът на икономиката

10:44 | 17.12.15 г.
Л. Петров: Бизнесът настоява за стабилност

Реформата не е еднократен акт, а в основата на всичко трябва да стои стабилността, за която настоява и бизнесът. Този коментар направи зам.-министърът на икономиката Любен Петров пред БНТ по повод оставката на правосъдния министър Христо Иванов и съдебната реформа на правителството.

„Бизнесът иска стабилност, иска предвидимост“, каза той и допълни, че промяната е нужна за бизнеса и привличането на нови инвеститори в страната, както и за подобряване на имиджа на България пред Европейския съюз (ЕС) и пред света.

Зам.-министърът припомни, че освен промените в Конституцията1 съдебната реформа изисква още множество промени в законодателството. Той призова за „изпускане на емоцията“ покрай събитията от миналата седмица, за да могат да бъдат търсени прагматични решения.

„Когато се поддадем на емоцията, взимаме грешни решения“, коментира той.

Неговите очаквания са новият министър на правосъдието – номинираната Екатерина Захариева, да надгради реформата и да успокои системата. Той допълни, че се подготвя ново споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и посочи, че в него трябва да бъдат записани конкретни законодателни промени, свързани със съдебната реформа.

По повод промените в съдебната сфера, които извърши Румъния, Петров коментира, че със северната ни съседка сме конкуренти, макар и партньори в ЕС и НАТО. В бюджета за 2016 г. Букурещ залага ръст на икономиката от 4%. За зам.-министъра на икономиката целта на България през следващата година трябва да е поне равен на този растеж.

„Това ще означава, че България върви напред към едно стабилизиране в този тежък Балкански регион“, каза той. 

Според Петров има много проблеми, които не са в полезрението на обществото, но те не по-малко пречат на съживяването на икономиката. Един от тях е липсата на квалифицирани кадри и "изтичането" на мозъци от страната.От контактите си с бизнеса в правителството са наясно с тези проблеми, каза зам.-министърът, но допълни, че реформа в сектора на образованието не може да се случи в рамките само на четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още