IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Винаги ще се намерят пари за реформи, ако има воля за промяна

Стрес тестът на банковата система върви без забавяне, коментира депутатът

09:47 | 15.04.16 г. 1
М. Стоянова: Винаги ще се намерят пари за реформи, ако има воля за промяна

В бюджета винаги ще бъдат намерени пари за реформи, но трябва да има воля те да бъдат извършени. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред БНТ.

Тя препоръча всички министерства да търсят варианти за оптимизиране на своите структури, за да подобрят качеството на работата си и услугата, която предлагат на обществото. "За съжаление да се прави реформа не е популярно", посочи тя и допълни, че при това положение на никой министър не му се занимава с промени.

Стоянова беше категорична, че всяка икономия е добре дошла, но окачестви идеята на "Движение България за гражданите" за намаляване на субсидиите за партиите като "див популизъм", защото икономията няма да е значителна.

От друга страна партийните субсидии позволяват в България да има политическа система, която да не зависи от спонсори и икономически кръгове, отбеляза депутатът, но допълни, че може да бъде направен преглед дали получаваните субсидии са достатъчни, за да водят партиите нормален политически живот.

Депутатът отбеляза, че е нужно усилията да се съсредоточат не толкова в намаляването на разходите от бюджета, а върху повишаването на приходите. Ръстът на брутния вътрешен продукт, развитието на икономиката ще даде възможност за финансиране на повече дейности, категорична е тя.

Според Стоянова икономиката на България не е зависима от европейските фондове, макар и частният сектор да разчита много на европейски програми за обновяване на производството си, например. Инвестициите в индустрията обаче са правилната посока на развитие на икономиката, допълни тя.

Менда Стоянова заяви, че през 2014 година делът на индустрията в икономиката на страната е 28,4%, което е близо до средното за света и страната ни вече започва да се превръща в индустриална държава. Допреди няколко години чуждите инвестиции у нас са били основно във финансови инструменти и в годините на кризата те много бързо са напуснали страната.

Тенденцията се задържа и през 2015 година и вече има увеличение и на преработващата индустрия, тоест България вече не е суровинен износител, коментира депутатът.

"Всяко нещо има цена", каза Стоянова по повод поскъпването на билета за градския транспорт в София, сочейки инвестициите в строителството на метрото и покупката на нови превозни средства. Според нея обаче актуализацията на цените на масови услуги трябва да става постепенно - всяка година по малко, а не наведнъж.

"Нормално е да има промяна, ако искаме да имаме по-добра услуга", каза тя.

Стоянова посочи още, че не е важно разсекретяването на доклади около фалит на банки, а по-скоро ускоряване на процедурата по несъстоятелност, която ще позволи на синдиците по-бързо да стигнат до момента, в който ще могат да продават активи и да удовлетворяват кредитори. Именно това е в основата на промените на законодателството, приети в четвъртък от парламента.

Стоянова коментира още, че се надява банковата ни система и БНБ, както и одиторските фирми да са си направили сериозни изводи от случилото се с КТБ. В момента тече проверката на активите на банките у нас и стрес тестовете се извършват без забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Депутатът отбеляза, че е нужно усилията да се съсредоточат не толкова в намаляването на разходите от бюджета, а върху повишаването на приходите"ПЧЕЛИТЕ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ, А ТЪРТЕИТЕ В КОШЕРА СЕ МНОЖАТ ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО!Продължавайте все така.Скоро и заеми няма да има кой да ви отпуска!Че кой луд дава заем на една обречена система ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още