IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: България и Швейцария могат да работят заедно по инвестиционни проекти

Преди да инвестира, бизнесът първо пита за корупцията, заявиха участници в икономически форум

17:47 | 15.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Дончев: България и Швейцария могат да работят заедно по инвестиционни проекти

Железопътният и водният сектор, както и производството на оборудване, са областите, в които България и Швейцария биха могли да си сътрудничат. На базата на производствени инвестиции в България заедно можем да атакуваме европейския пазар. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред представители на бизнеса от Швейцария, по време на инвестиционен форум в София Тех Парк.

Той припомни, че вече има такива инвестиции от страна на швейцарски фирми в България и моделът работи. Дончев обаче коментира, че инвестициите, които са базирани само на ниската цена на труда, няма как да са устойчиви във времето.

По повод критиките към модела на икономическо развитие, който залага на аутсорсинга, вицепремиерът каза, че прехвърлянето на бизнес в България вече трябва да се нарича смартсорсинг - съчетание между ресурсите на инвестицията и възможностите на страната, където се реализира тя.

„В днешния свят има борба за привличането на публични и частни инвестиции. Но има борба за създаване и задържане на човешкия капитал, който е най-големият ресурс“, каза още Томислав Дончев. Той посочи още, че системата на дуално обучение е добре развита в Швейцария, а сега в България започва проект за внедряването му, финансиран по Българо-швейцарската програма.

„Действително, швейцарската икономика е много силна, но виждаме и някои предизвикателства“, заяви пред участниците във форума Мари-Габриел Инайхен-Флайш, държавен секретар по икономическите въпроси на Швейцария.

Тя посочи, че икономиката на страната ѝ е силно зависима от случващото се със световната икономика, която забавя ход, от събитията в ЕС – например предстоящия референдум във Великобритания, също и от проблеми като кризата с бежанците.

Основно предизвикателство по думите ѝ е въпросът за курса на швейцарския франк, тъй като след като Швейцарската централна банка премахна в началото на 2015 г. минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро, рязкото поскъпване се е отразило на износа. 

Мари-Габриел Инайхен-Флайш допълни, че най-важна за швейцарската икономика е гъвкавостта, която може да се окаже плюс при евентуална криза.

Тя допълни, че 65% от търговията на Швейцария е с ЕС, затова страната преговаря с Китай, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Южна Америка, за да бъде преодоляна зависимостта от един източник.

За Швейцария иновациите са ключов фактор за успех, коментира Сандра Рукщул, представител на най-голямата бизнес организация Швейцария economiesuisse. 

„Корупцията - това е първият въпрос който предприемачите задават“, заяви Ойген Петерханс, който от пет години развива производство на кабели в България, но също и в Швейцария и Китай.

„За 6 години никога не съм имал контакт с корупция.  Ако не пращате сигнали, че сте отворен за тайни сделки, няма да ви пипат“, препоръча той на колегите си.

Що се отнася до бюрокрацията, той посочи, че българската администрация понякога толкова се формализира, че надминава швейцарците, германците и шведите. Но има и положителни примери на електронни услуги.

„Бизнес се прави с  хора. Те са приятелски настроени, имат желание да напредват. Аз съм доволен от екипа си и се гордея с него. Ако искате да си развивате бизнес или проект, нека поне половината от екипа да са жени, а на върха да е жена и ще имате успех“, коментира той.

И обясни доколко се спазват правилата в България – „те спазват стриктно, но само ако всеки вижда, че и другите ги спазват. Това е част  от културата“.

„Хората в България са много сръчни и са свикнали да мислят иновативно. Техниците ще ви дадат акъл как да решите всякакъв проблем. Впечатляващо е колко са креативни българите, особено за технически работи“, допълни той.

И посъветва бизнеса да не гледа само към София и Пловдив, но и към други градове в страната, където има инженери и учени, защото там бизнесът може да се развива на по-ниска цена, отколкото в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Ако Дончев е ***, аз не съм - че да му вярвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Дайте на швейцарците да прекопаят тунела под Шипка.Така в центъра на България ще се обособи една нова икономическа зона , която може да погълне десетки , а защо не и стотици милиарди инвестиции , не само от Европа ами и от целият свят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още